Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Fors meer aanmeldingen voor de studentenintroductieweken

Eerstejaars studenten in 2011 op de trappen van de Rijksuniversiteit Groningen tijdens de introductieweek dat jaar. Foto ANP / Valerie Kuypers

Er zijn fors meer aanmeldingen voor de studentenintroductieweken in de belangrijke studentensteden dan voorgaande jaren. Besturen van introductieweken in diverse steden hebben maatregelen moeten nemen om het onverwacht grote aantal deelnemers te kunnen verwerken.

Dit blijkt uit gesprekken met de besturen van introductieweken in Utrecht, Amsterdam, Groningen, Maastricht en Wageningen. Vandaag beginnen in Utrecht en Groningen de grootste introductiedagen van Nederland.

De besturen vatten het grote aantal aanmeldingen voor de traditionele stadsintroductieweken op als teken dat er dit jaar meer jongeren beginnen aan een studie. Reden daarvoor zijn de ontwikkelingen rond de aanstaande afschaffing van de studiebeurs. Jan Remmelt Faber, voorzitter van de Groningse KEI-week:

“De minister kwam twee maanden geleden met het nieuws over het uitstellen van het sociale leenstelsel, maar toen hadden veel jongeren al besloten te gaan studeren. Veel mensen die na de middelbare school een tussenjaar overwogen, gaan nu toch maar studeren.”

Bestuurslid Jette Pellemans van de Utrechtse UIT-week:

“Studeren nu het nog kan, dat is het motto.”

De officiële cijfers over het aantal inschrijvingen brengen de universiteiten en hogescholen pas na september naar buiten. De universiteit Twente meldde afgelopen week al dat het aantal voorinschrijvingen “twaalf procent hoger” ligt dan vorig jaar.