Die jonkies zijn het bestaansrecht van de eredivisie

Een zeventienjarige maakt een hattrick, een zestienjarige scoorde al twee keer. De eredivisie wordt steeds jonger. En de fans genieten ervan.

Akkoord, de eredivisie heeft het geld niet om de echte topspelers naar Nederland te halen. Dat is nog niet direct een goede reden om de topscorer van Schotland aan te trekken, zoals NEC heeft gedaan. Tegen PSV grossierde de bonkige Engelsman Michael Higdon vooral in onbeholpen balaannames.

Dat het ook anders kan, bewees tegenstander PSV. De gehele voorhoede tegen NEC bestond uit spelers uit eigen jeugd – ook al werd Jürgen Locadia pas op zijn zestiende overgenomen van Willem II. De zelf opgeleide rechtsbuiten Zakaria Bakkali maakte een hattrick, als jongste eredivisiespeler ooit. Hij was zaterdagavond 17 jaar en 196 dagen oud.

Geweldig, zo’n jongen die in zijn eerste wedstrijden met zo veel bravoure zijn talenten toont. Zijn kans als basisspeler heeft hij voor een groot deel te danken aan de verkoop van Dries Mertens (Napoli) en Jeremain Lens (Dinamo Kiev). Zonder hun vertrek had hij misschien een paar keer mogen invallen, zoals vorig seizoen die andere vleugelspeler, Memphis Depay (19), het moest hebben van af en toe een minuutje of tien. Hij toont wekelijks dat hij te weinig speeltijd kreeg onder toenmalig PSV-coach Dick Advocaat.

Zaterdag speelde PSV met het jongste elftal uit de clubgeschiedenis. De 22-jarige Georginio Wijnaldum was de oudste PSV’er op het veld. Maar niet alleen PSV valt terug op de jeugd. Ook FC Twente betrad gisteren het veld met zeven spelers onder de 23. En bij FC Groningen maakte de zestienjarige spits Richairo Zivkovic zijn tweede doelpunt in twee wedstrijden, waarin hij 31 minuten en een beetje speelde.

Soms gebeurt die verjonging noodgedwongen, zoals bij Twente, dat even niet beschikt over het budget om miljoenen euro’s te spenderen aan gearriveerde spelers. Maar voor PSV-trainer Phillip Cocu is het een bewuste keuze om zo veel jonkies op te stellen. De Champions League zal hij er niet mee winnen, maar dat deed de veel oudere PSV-selectie van vorig seizoen evenmin.

Het jeugdige PSV-elftal van dit jaar laat na vier wedstrijden iets zien wat vorig jaar zo node werd gemist: spelvreugde. Ook zakelijk is het slim – zo’n Bakkali zal over een jaar of twee, drie met gemak een transferbedrag van vele miljoenen opleveren. Sportief gaat het tot nu toe crescendo, al is het te vroeg om na vier wedstrijden te voorspellen hoe het zal aflopen. Met routiniers als Stijn Schaars en Ji-Sung Park hoopt Cocu de onvermijdelijke terugval van zijn tieners te ondervangen.

Bakkali stak als jeugdspelertje zo ver boven de rest uit dat hij allang een toptransfer naar een club uit de Premier League had kunnen maken. Zijn ploeggenoot Jeffrey Bruma bewijst dat Bakkali er goed aan heeft gedaan om bij PSV te blijven. Bruma is een van de grootste verdedigende talenten van Nederland, maar nu pas krijgt zijn carrière vorm. Zijn verblijf bij Chelsea en het Duitse HSV heeft hem weinig vooruit geholpen. Ook al is het financieel aantrekkelijk voor een zestienjarig toptalent om naar Manchester City te gaan, in de eredivisie is hij bijna per definitie beter af. Kijk maar naar Bakkali.