De ruzie over Gibraltar

De Spaanse regering overweegt steun te zoeken bij de Verenigde Naties voor het geschil met Groot-Brittannië over de Britse kroonkolonie Gibraltar. Dat meldde een anonieme diplomatieke bron gisteren tegen persbureau AP. Het Spaanse dagblad El Pais schreef, ook gisteren, op basis van haar bronnen dat Spanje een gang overweegt naar het Internationaal Gerechtshof, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties of de VN Veiligheidsraad.

Waarom ruziën de Spanjaarden en Britten ineens over Gibraltar?

Aanleiding zijn visrechten, en specifieker zeventig betonblokken die Gibraltar twee weken geleden in zee liet storten. Volgens premier Fabian Picardo van Gibraltar zijn de blokken bedoeld om een zeereservaat te creëren. Maar volgens Spanje beschadigen de blokken Spaanse vissersnetten. In reactie verscherpte Madrid de grenscontroles, waardoor de wachttijden eind juli opliepen tot ruim zes uur. Ook wil de Spaanse regering 50 euro tol gaan heffen bij de grens en het Spaanse luchtruim sluiten voor vluchten vanuit Gibraltar.

Hoe reageren de Britten?

Zij maken zich „ernstige zorgen”. Premier David Cameron, officieel met vakantie, liet weten „een verklaring te eisen” van Spanje over de voorgenomen tolheffing. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei dat de Britten „schouder aan schouder” staan met Gibraltar „in deze tijd van toenemende Spaanse druk en retoriek”.

Wat wil de bevolking van Gibraltar?

De situatie lijkt op die van de Falklands. Net als die eilanden, die door Argentinië worden geclaimd, is Gibraltar een Brits overzees gebied dat zelfstandig is, een eigen parlement heeft en alleen op het gebied van defensie en buitenlands beleid leunt op de Britse regering. Het Britse standpunt is: als de inwoners Spaans willen worden, dan kan dat. Maar nog in 2002 liet 99 procent weten daar geen voorstander van te zijn.

Is de ruzie misschien een afleidingsmanoeuvre?

Zowel in Londen als in Gibraltar wordt daarop gewezen. De ruzie zou de Spanjaarden erg goed uitkomen. „Dit zeerif zou wel eens de uitgelezen kans voor de Spaanse regering kunnen zijn om de aandacht af te wenden van haar economische problemen”, zei Menzies Campbell, oud-partijleider van de Liberaal-Democraten tegen de BBC. Dominique Searle, hoofdredacteur van de Gibraltar Chronical, zei tegen The Guardian: „Margallo wil een afleiding creëren voor het corruptieschandaal [binnen de regeringspartij] en de economische situatie. ”

Gaat het conflict ver terug?

Zeker, al driehonderd jaar is Gibraltar steeds opnieuw aanleiding voor ruzie tussen het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Toen werd De Rots, zoals de Spanjaarden de 6,5 vierkante kilometer noemen, bij de Vrede van Utrecht aan de Britten toegekend nadat de Spaanse vloot was verslagen. Spanje heeft de Britse overheersing altijd bestreden.