Opinie

Dat zal ze leren, die Russen!

‘Weet je wat? We stoppen met de invoer van gas uit Rusland. Dat zal ze leren, die Russen!”

„Nee joh, we kunnen niet zonder hun gas. En Nederland wil de gasrotonde van Noordwest-Europa worden. Daarom onderhandelen we ook met Qatar en Saoedi-Arabië. Ja, ik weet heus wel dat ze in Qatar homo’s in de gevangenis gooien en dat ze in Saoedi-Arabië de doodstraf kunnen krijgen. Sneu voor ze, maar je kunt niet overal rekening mee houden. Zonder gas kan onze schoorsteen niet roken.’’

„Dan staken we alle andere handel met Rusland. Dat zal ze leren, die Russen!”

„Luister, we zijn een exportland, Rusland is goed voor meer dan zes miljard euro per jaar. Ze kopen tractoren, kantoormachines, bloemen, noem maar op. Je gaat onze economie toch niet kapotmaken? Zaken zijn zaken.”

„Laten we dan nu stoppen met dat Nederland-Rusland jaar. Die Dutch Days volgende maand in Moskou? Afgelasten! Die films van Paul Verhoeven gaan we er niet vertonen. Foto’s van Jeroen Toirkens ook niet. Geen Nederlands jeugdtheater en het Kyteman Orchestra blijft ook gewoon thuis, dat gaat niet naar het Gorkipark! En we gooien in Amsterdam de Hermitage dicht. En geen culturele excursies meer naar St. Petersburg en Moskou. Dat zal ze leren, die Russen!”

„Nee, dat is allemaal al gepland. En je moet met elkaar in dialoog blijven. Door kennis te nemen van elkaars cultuur groeit het wederzijdse begrip. Rusland is ook een van de prioriteitslanden waar Nederland zijn cultureel profiel wil uitbouwen. Staat in een nota van het kabinet.”

„Weet je wat: dan boycotten we volgend jaar de Olympische Winterspelen in Sotsji! Dat zal ze leren die Russen!”

„Briljant plan! Origineel ook. Die schaatsers moeten maar eens begrijpen dat je sport en politiek niet van elkaar kunt scheiden.”

„Zo is het. Zíj gaan niet, en dan komen wíj hier op voor de homo’s en de lesbiennes daar. Dat zal ze leren, die Russen!”

„Wat zijn wij toch solidair, hè.”

„Ongelooflijk.”