Corpulente golfer die de bal heel precies raakt

Niet Tiger Woods en niet Rory McIlroy won het PGA Championship. De 36-jarige Jason Dufner behaalde pas zijn derde toernooioverwinning.

Jason Dufner bekijkt de put op de negende hole van de finaleronde. Hij bleef zijn rivalen uiteindelijk een paar slagen voor.
Jason Dufner bekijkt de put op de negende hole van de finaleronde. Hij bleef zijn rivalen uiteindelijk een paar slagen voor. Foto AP

Jason Dufner? Wie? Ja, Jason Dufner, een 36-jarige Amerikaan die zelden wint, werd vannacht winnaar van het PGA Championship, het vierde en laatste major-golftoernooi van dit jaar. Niet Phil Mickelson, Tiger Woods, Rory McIlroy, Adam Scott, Lee Westwood of Luke Donald. Maar de ogenschijnlijk emotieloze Dufner, een beetje te dik voor een topatleet, maar golfen kan hij zeker.

Twee jaar geleden was Dufner dicht bij zijn eerste major. Op de Atlanta Athletic Club gaf hij op de laatste vier holes een voorsprong van vijf slagen op Keegan Bradley weg en verloor hij in een play-off. Afgelopen nacht leek Dufner hetzelfde lot te moeten ondergaan in de strijd met zijn naaste belagers, de Amerikaan Jim Furyk en de Zweed Henrik Stenson.

Met nog vier holes te gaan lag Dufner twee slagen voor op Furyk en drie op Stenson. Op de zeventiende hole maakte hij een bogey, maar Furyk en Stenson ook. Op de verraderlijke achttiende hole, waar al veel bogeys waren gemaakt, noteerde Dufner weer een bogey, maar gelukkig voor hem Furyk ook. Een nieuwe nederlaag in het zicht van een belangrijke triomf werd de raadselachtige Amerikaan bespaard.

Zijn golf kan indrukwekkend zijn. Ogenschijnlijk moeiteloos slaat hij de ballen ver van de tee, en vrij precies waar hij ze wil hebben. De afgelopen dagen liet de kleine, corpulente man uit Auburn, Alabama dat op de zware baan bij Rochester, New York voortdurend zien. Vrijdag noteerde hij in de derde ronde een score van 63. Dat was een evenaring van het record op een major-toernooi. Dufner sloot het toernooi af met een score van -10 een slotronde van 68, Furyk met -8 en Stenson met -7.

Dufner, die pas op zijn vijftiende met golf begon en op de Auburn University een topspeler werd, behaalde gisteren op de Oak Hill Country Club pas zijn derde toernooioverwinning. In 2012 maakte hij deel uit van het Amerikaanse Ryder Cyp-team dat van Europa verloor. Dufner won als van de weinige Amerikanen zijn single, tegen de Zweed Peter Hanson.

Het werd niet het toernooi van de toppers. Tiger Woods begon als favoriet aan de vierde en laatste major van het jaar, omdat hij tien dagen geleden superieur het WGC Bridgestone Invitational had gewonnen. Hij ging op jacht naar zijn vijftiende major. Maar al vanaf de eerste ronde, donderdag, werd duidelijk dat nummer éen van de wereldranglijst het moeilijk zou krijgen. Woods plaatste zich maar net voor het weekeinde, de beste 75 spelers. De Nederlander Joost Luiten slaagde daar niet in en miste de cut.

Woods moest uiteindelijk genoegen nemen met een veertigste plaats (+4). Hij had geen duidelijke verklaring. Het ging gewoon niet zoals hij wenste. Zo gaat dat in golf. Als het niet gaat, dan gaat het niet. Hij won dit jaar wel al vijf toernooien, de meeste van alle spelers. Maar sinds het US Open van 2008 geen major meer. Zijn landgenoot Phil Mickelson, die een paar weken geleden nog zo indrukwekkend het Britse Open had gewonnen, kwam uit op +12, en werd 72ste. Titelverdediger Rory McIlroy liet zich eindelijk weer zien. Hij eindigde als achtste, -3. Adam Scott, de Australische favoriet, werd vijfde op vijf slagen van winnaar Jason Dufner.

Een bijzondere man, Dufner. Als hij al zenuwen heeft, dan kan hij dat goed verbergen. Zijn vrouw zei na afloop dat zij Jason de afgelopen niets over spanning en zenuwen had horen zeggen. Dufner zelf: „Van andere sporten, zoals basketbal, honkbal, football, kun je in extase raken als het goed gaat. Golfen kan vervelend zijn. Of je slaat de bal goed op de fairway, of niet goed. Normaal worstel ik met mijn putter, nu niet. Daar is niets opwindends aan.”