Cicade rijdt met vouwwagen land in

Een Provençaalse cicade
Een Provençaalse cicade

Een Provençaalse cicade is voor het eerst in de geschiedenis opgedoken in Nederland. Het luidruchtig zingende insect werd tien dagen geleden waargenomen in de Gelderse Poort bij Nijmegen. Bij de ontdekking zat de cicade op ongeveer zes meter hoogte te zingen in een schietwilg, zo meldt de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort. Vorige week werd de cicade in die omgeving opnieuw waargenomen, vanaf een dijk bij het buitendijkse natuurgebied de Bisonbaai bij het dorp Ooij. Bij die gelegenheid wist een omwonende, aldus de werkgroep, te vertellen dat de cicade uit Frankrijk is meegelift met een vouwwagen. De Provençaalse cicade (Lyristes plebejus) is na de kraakcicade de tweede zangcicade die in Nederland opduikt. De kraakcicade kwam enkele jaren geleden binnen in wortelkluiten van iepen uit Zuid-Frankrijk. In Nederland komen doorgaans enkele honderden soorten cicaden voor, maar die zingen niet, en zijn veel kleiner. Cicaden moeten niet verward worden met krekels. Krekels tjirpen met hun vleugels, de Provençaalse cicade produceert een doordringend hard geluid door te vibreren met membranen aan het achterlijf, bedoeld om vrouwtjes te lokken. De cicaden voeden zich met sappen van planten en bomen. Ze komen doorgaans alleen voor in gebieden bij de Middellandse Zee.

Volgens insectenkenner John Smit van onderzoeksbureau EIS Nederland is de komst van de Provençaalse cicade „puur toeval” maar kan zijn aanwezigheid „het begin van een populatie betekenen”. Smit: „We weten niet of er ook vrouwtjes zitten. Die hoor je niet.” Sinds de eerste waarneming van de kraakcicade enkele jaren geleden wordt die vaker gehoord. Smit: „Er gaat vier tot vijf jaar overheen voordat het dier is uitgegroeid tot geslachtsrijp individu. We moeten wachten.”