Buien, daarna zon

Even is het aan de kille kant, mede doordat de wind neigt naar de erg frisse noordwesthoek. Maar later deze week draait de wind terug naar zuidwest en lijken juist weer zomerse waarden op komst. De onstabiliteit in de atmosfeer neemt vanaf deze maandagavond sterk toe, voor de periode van ongeveer een etmaal. Het betekent dat luchtdeeltjes gemakkelijk opstijgen, waardoor grote stapelwolken en ook buienwolken ontstaan. Ondanks de brede opklaringen van vanavond, schuiven er geleidelijk ook buien vanaf zee binnen. Komende nacht blijven een paar buien passeren. Morgen overdag houdt het buiige weer stand. De wolkentoppen kunnen in de noordelijke provincies tot een kilometer of negen reiken, in het zuiden zijn de stapelwolken wat minder hoog. De meeste en heftigste buien lijken dan ook over de noordelijke helft van het land te schuiven, met daar ook onweer. Plaatselijk valt meer dan 10 millimeter en met een matige tot vrij krachtige westen- tot noordwestenwind schommelt de maximumtemperatuur rond 18 of 19 graden. Er zijn ook opklaringen, die vooral in het zuiden en zuidwesten plaatsvinden. Vanaf dinsdagavond wordt de onstabiliteit sterk onderdrukt doordat een hogedrukgebied in de buurt komt. De wind neemt af en er valt nog slechts een enkel buitje. Geregeld komt de zon tevoorschijn en de wind draait donderdag naar het zuidwesten. Daarmee loopt de temperatuur weer op, mogelijk wordt het vrijdag zomers warm.