Boulevard initieert nieuw toneel

Blues in Boxes II door Anna van der Kruis Barcode door Hanneke Kuijpers. Gezien: Theaterfestival Boulevard, Den Bosch. Inl: theaterfestivalboulevard.nl

De blues, dat zijn niet de blues van het diepe Amerikaanse zuiden alleen. Ook de gemiddelde sterveling, zwart of blank, kent zijn blues. Toneelschrijfster Anna van der Kruis schrijft aan een reeks die zij Blues in Boxes noemt, korte, intieme variaties op eenzaamheid.

Tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch presenteert zij haar theatrale visie op het fotoboek Sentimental Journey van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki. Een jongeman alleen, met als enige decorstuk een kamerplant, vertelt over zijn liefdesverwikkelingen. De zwart-witfoto’s uit de jaren zeventig van Araki inspireren hem. Ze verbeelden zijn huwelijksreis met aandacht voor ogenschijnlijk onopvallende zaken als de gordijnen in een hotelkamer, de lege weg door het land.

Het festivalplein in het hart van Den Bosch biedt plaats aan de kleine, nieuwe voorstellingen van Boulevard, vergelijkbaar met de containervoorstellingen tijdens Over het IJ-festival of Atelier Oerol op Terschelling. Anna van der Kruis is een talent om in de gaten te houden. Haar schrijfstijl is licht en filosofisch. Ook Barcode van Hanneke Kuijpers toont een desolate wereld, ditmaal van een nachtcafé waar de laatste stripteasedans is gedanst, maar niemand naar huis wil. De toeschouwers nemen plaats aan de morsige cafétafels met lege glazen en omgevallen bierflesjes. Felrode lippenstift is op het gezicht van een van de dames uitgesmeerd – na een woeste liefdeshandeling lijkt het. Toch ontvangt ze haar gasten frivool, met een stem die balanceert tussen rauwheid en erotiek. Deze voorstellingen reizen na Boulevard verder langs toneelfestivals als Cultura Nova in Heerlen. Met deze opmerkelijke programmering profileert Boulevard zich als belangrijk initiator van nieuwe toneelvormen.