Borodin Quartet zindert in Zeist

Borodin Quartet. Gehoord 10/08 Kerk Evangelische Broedergemeente Zeist, Zeister Muziekdagen.

Het Borodin Quartet, opgericht in 1945 en sinds 2007 met allemaal nieuwe leden, musiceert nog altijd op soevereine hoogte, zo bleek zaterdag bij het openingsconcert van de Zeister Muziekdagen. Borodins Tweede Strijkkwartet, vanouds een favoriet van het gezelschap, zinderde van de levensvreugde. Ook met Sjostakovitsj’ wrange dramatiek toonde het kwartet een bijzondere affiniteit.

Professionalisme herbergt echter ook een gevaar. Beethovens vroege kwartetten vragen om een improvisatorische, speelse benadering, waar de wat obligaat op z’n kunnen vertrouwende primarius Ruben Aharonian maar weinig ruimte voor liet. Ook Rachmaninovs Romance, waarin de piepjonge componist een innige verliefdheid uitzingt, was een vleugje routine niet te ontzeggen.

De aanstekelijke overgave waarmee het veel jongere Jerusalem Quartet het Zeister publiek een jaar geleden betoverde, leek bij het Borodin Quartet soms zoek. Een pluim verdiende daarentegen cellist Vladimir Balsjin, die met zijn gedreven spel een eigenzinnig weerwoord gaf. Uit één stuk gehouwen was het kwartet in de toegift, het Andante Cantabile uit Tsjaikovski’s Eerste Strijkkwartet. Dit klonk zo tijdloos en sereen dat menigeen nog nadromend de nacht inging.