Bellen met Mario: over terechte, dubieuze en belachelijke strafschoppen

Het afgelopen eredivisieweekend zat vol verhalen. Waar te beginnen? De dramatische seizoensstart van Feyenoord, de dubieuze rode kaart die AZ – Ajax deed kantelen, de jongste speler ooit die een hattrick maakte? Alles kwam aan bod bij het wekelijkse belletje met oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Ajax verliest met 3-2 van AZ. Ajax-keeper Jasper Cillsissen protesteert bij scheidsrechter Bas Nijhuis over de rode kaart van Ricardo van Rhijn.
Ajax verliest met 3-2 van AZ. Ajax-keeper Jasper Cillsissen protesteert bij scheidsrechter Bas Nijhuis over de rode kaart van Ricardo van Rhijn. Foto ANP / Olaf Kraak

Het afgelopen eredivisieweekend zat vol verhalen. Waar te beginnen? De dramatische seizoensstart van Feyenoord, de dubieuze rode kaart die AZ - Ajax deed kantelen, de jongste speler ooit die een hattrick maakte? Alles kwam aan bod bij het wekelijkse belletje met oud-scheidsrechter Mario van der Ende.

Een van de opmerkelijkste momenten van het weekend vond plaats in de 65e minuut van AZ - Ajax. Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn trok heel even - maar wel overduidelijk - aan het shirt van Nick Viergever. Een strafschop én een rode kaart, waarmee de wedstrijd kantelde. Het stond toen 1-2 voor Ajax, het werd dankzij de strafschop 2-2 en later zelfs nog 3-2 voor de Alkmaarders.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ Het mediaoverzicht van #azaja gaat over de assist van Martens en het rood van Van Rhijn: http://t.co/It36K3hOF2 http://t.co/1ZrFtQVmdw

Een terechte strafschop? Jazeker, zegt Van der Ende.

“Je ziet heel duidelijk dat Van Rhijn Viergever aan z’n shirt trekt en hem zo een scoringskans ontneemt. Het verweer van Van Rhijn naderhand was zin- en kansloos.”

Scheidsrechter Bas Nijhuis zei achteraf dat hij ‘liever geel had gegeven’. Hij gaf rood omdat ‘Zürich’ dat opdraagt. Anders gezegd: het zijn nu eenmaal de FIFA-voorschriften om in zo’n situatie, waarin een ‘duidelijke scoringskans’ wordt ontnomen, rood te geven. Van der Ende noemt het ‘het lot van de arbitrage’:

“Je moet de regels toch naleven. Als iemand bij 5-0 in de 88e minuut hands op de doellijn maakt, geef je hem ook rood. De straf voor Ajax was pittig, maar het is gewoonweg het gevolg van de collectieve afspraken die gemaakt zijn.”

De hele samenvatting van AZ - Ajax is hier te zien.

‘Eerste geel voor De Vrij was onterecht’

Iets soortgelijks gebeurde bij Feyenoord - FC Twente. Het is 1-1 na 56 minuten als Shadrach Eghan onderuit wordt gelopen door Jordy van Deelen. Ook Richard Liesveld las de memo uit Zurich: rood voor Van Deelen en een strafschop voor Twente. Toen ook De Vrij (twee keer geel) eraf moest, werd de afgang voor Feyenoord nog groter: het werd 1-4.

Wederom een juiste beslissing, vindt Van der Ende. Ook met het geven van de tweede strafschop, en de bijbehorende gele kaart voor Mathijsen, is hij het eens. Maar Liesveld deed in de ogen van Van der Ende toch íets fout:

“Die eerste gele kaart aan De Vrij had hij niet moeten geven. Dat was een correcte tackle, honderd procent op de bal. Daarmee beïnvloedde de scheidsrechter negatief het verdere wedstrijdverloop wel de wedstrijd, want toen De Vrij zijn tweede - wel terechte - gele kaart kreeg, was de wedstrijd gespeeld.”

De hele samenvatting van Feyenoord - FC Twente is hier te zien.

‘Hier hoefde alleen de cadeauverpakking nog omheen’

“Mag ik nog even doorgaan? Het was namelijk het weekend van de strafschoppen. De penalty bij RKC - Vitesse zou ik niet gegeven hebben, die bij FC Groningen - Utrecht wel. Echt belachelijk was de strafschop bij Heracles - Zwolle, na de vermeende overtreding op Fernandez. Daar hoefde alleen de cadeauverpakking nog omheen.”

Op 5minuten.tv zette hij dit filmpje online over de strafschoppen en niet-strafschoppen:

In één moeite haalt Van der Ende aan de telefoon nog een ander opmerkelijk moment aan.

“Van Boekel had rood moeten geven aan Amevor, voor zijn bikkelharde overtreding op Cabral. Heb je dat al gezien? Nou, je huivert ervan.”

Bakkali is ‘lichtpuntje’ in competitie die achteruit holt

Het draaide niet allemaal om de scheidsrechters, gelukkig. Bij PSV - NEC zorgde Zakaria Bakkali voor een record: niet eerder maakte iemand zo jong als hij een hattrick in de Eredivisie. Zeventien jaar en 196 dagen oud, en drie keer trefzeker.

De derde:

http://youtu.be/Il2esC3DruM

Daar kan ook Van der Ende van genieten. Het is een lichtpuntje in een competitie die er niet al te best voor staat, zegt hij:

“Het niveau loopt niet achteruit, het hólt achteruit. Dit zijn de spelers die het weer rooskleuriger maken. Maar let wel: het was tegen NEC, dat op het ogenblik tot de bodem van de Eredivisie behoort. We moeten de komende tijd gaan zien hoe Bakkali het doet tegen de topclubs. Met als eerste echte krachtmeting volgende week, wanneer PSV tegen AC Milan speelt voor de voorronde Champions League.”

De hele samenvatting van PSV - NEC is hier te zien.

Slotvraag, Mario. Wie wordt er kampioen?

“Ajax. Heeft de sterkste selectie. PSV is een veredeld jeugdelftal. Het zal me verbazen als dat 34 wedstrijden lang goed blijft gaan, helemaal met de Europese wedstrijden er nog tussendoor.”