Beierse eis: tol voor buitenlanders

De Beierse partij CSU wil na de Duitse verkiezingen van 22 september niet langer deelnemen aan de bondsregering indien zusterpartij CDU van bondskanselier Angela Merkel niet instemt met de invoering van een wegenvignet voor buitenlandse automobilisten in Duitsland. Dit heeft CSU-leider Horst Seehofer gisteren tegen verschillende Duitse kranten gezegd.

In de Bild-Zeitung bezwoer Seehofer „geen coalitieakkoord” te zullen tekenen als het wegenvignet daar „niet in staat”. Met het dreigement van een breuk met Merkel profileert Seehofer zich nadrukkelijk als verdediger van de Beierse belangen. Op 15 september, vlak voor de bondsdagsverkiezingen, vinden in Beieren regionale verkiezingen plaats.

De CSU aast op een absolute meerderheid in het Beierse parlement, zeker nu de sociaal-democratische SPD slecht scoort in de peilingen. Bij de bondsdagsverkiezingen trekken CDU en CSU gezamenlijk op, maar de eis van de eigengereide Seehofer bemoeilijkt de samenwerking. De CDU en de liberale coalitiepartij FDP wijzen het idee van een wegenvignet al langer af.

Volgens Seehofer moeten buitenlandse automobilisten meebetalen aan de „geweldige investeringen” die nodig zouden zijn in het Beierse wegennet. Daarnaast zou het gaan om rechtvaardigheid: Duitse automobilisten moeten in landen als Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië ook een wegenvignet kopen.

Volgens CDU en FDP kan Duitsland niet zomaar automobilisten uit andere EU-landen aanslaan met een tolvignet, terwijl de eigen burgers worden ontzien. Dit zou ingaan tegen de Europese verdragen. CDU-parlementariër Gero Storjohann zei geërgerd in de Süddeutsche Zeitung: „Ik zie dit als verkiezingskabaal en niet als serieus voorstel”. De FDP schamperde: „Straks komt dan het wegenvignet voor alle niet-Beiers”.

Maar volgens Seehofer wordt zijn voorstel gesteund door de bevolking. Duitsland behoort tot de weinige landen in Europa waar automobilisten op snelwegen geen tol betalen en geen wegenvignet nodig hebben.