Bedrogen boekkopers klagen Lance Armstrong aan

Ex-wielrenner en dopingzondaar Lance Armstrong blijft bestookt worden met claims. Uit onverwachtse hoek dit keer. The Guardian meldt dat een groep boekkopers een schadevergoeding wil voor de aanschaf van Armstrongs ‘leugenachtige’ autobiografieën. De groep boekkopers, afkomstig uit de Amerikaanse staat Californië, wil bij de rechtbank laten onderzoeken of het acceptabel is voor schrijvers om te liegen. Sinds Armstrongs dopingbiecht bij

Lance Armstrong in 2005 in Frankrijk
Lance Armstrong in 2005 in Frankrijk Foto ANP EPA/BERND THISSEN

Ex-wielrenner en dopingzondaar Lance Armstrong blijft bestookt worden met claims. Uit onverwachtse hoek dit keer. The Guardian meldt dat een groep boekkopers een schadevergoeding wil voor de aanschaf van Armstrongs ‘leugenachtige’ autobiografieën.

De groep boekkopers, afkomstig uit de Amerikaanse staat Californië, wil bij de rechtbank laten onderzoeken of het acceptabel is voor schrijvers om te liegen. Sinds Armstrongs dopingbiecht bij Oprah eerder dit jaar, gaan er stemmen op om eerdere autobiografieën van de oud-wielrenner, It’s Not About the Bike (2001) en Every Second Counts (2003), als fictie te betitelen. Dat verzoek leidde tot ludieke acties, maar deze Amerikaanse boekkopers zijn bloedserieus. Ze voelen zich bedrogen door Armstrong en willen compensatie voor de aanschaf van Armstrongs memoires ter waarde van 5 miljoen dollar, omgerekend zo’n 3,8 miljoen euro.

En goede kans dat die boekkopers aan het langste eind gaan trekken. The Guardian schrijft dat boekkopers in 2006 al succesvol waren in een vergelijkbare zaak. Boekkopers uit de Amerikaanse staten New York, Californië en Illionois wonnen in dat jaar een rechtszaak tegen de Amerikaanse schrijver James Frey en diens uitgever Random House. Frey verkocht zo’n 3.5 miljoen exemplaren van zijn memoire A Million Little Pieces na een succesvol optreden in de talkshow van Oprah Winfrey. Toen bleek dat Frey in zijn boek gelogen had over zijn ‘uitbundige levensstijl’ eiste de groep boekkopers een financiële vergoeding voor de tijd die ze hadden verloren met het lezen van het boek. De Amerikaans komiek Conan O’Brien maakte er in 2006 een leuke sketch van:

Dat lot hangt Armstrong nu ook boven het hoofd. De eerste boekengerelateerde claim kreeg Armtrong al daags na zijn optreden bij Oprah binnen. Op 22 januari 2013 beklaagden twee mannen zich bij de rechtszaal over Armstrong en diens uitgever. Zij hadden met It’s Not About the Bike en Every Second Counts boeken op de markt gebracht als zijnde non-fictie en ‘true and honest’. Na Armstongs dopingbiecht konden die stellingen volgens de mannen geen stand meer houden. Ook zij wilden een vergoeding.