brief // Maar laat de voedselindustrie ophouden prut aan brood toe te voegen

In de rubriek next.checkt van donderdag komen wetenschappers aan het woord die wijzen op vermeende gezondheidsrisico’s van koolhydraten. Toch is overal in de wereld een of andere vorm van koolhydraat het belangrijkste voedsel. Rijst, aardappel, cassave, tarwe, ga maar na. Allemaal bestaan ze voor het overgrote deel uit zetmeel, jawel koolhydraat, en een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Naast de nodige mineralen en vitaminen die daar óók in zitten. De mens eet en at niet anders en leefde daar prima op, totdat de voedingsindustrie zich ermee begon te bemoeien.

Voedselproducenten en reclamemakers zijn te zeer gericht op winst maken en marktaandeel veroveren, in plaats van kwalitatief goed voedsel produceren. Een voorbeeld. Mout en gekarameliseerde suiker worden toegevoegd aan brood, zodat het een donkere kleur krijgt. Dankzij de reclame denken nu veel mensen dat dit donkere brood gezond zou zijn.

Een ander voorbeeld. Het fruit in de supers is meestal onrijp. Dat moet wel, want het transport kost tijd en de winkels willen een bepaalde en berekende voorraad. Dat fruit is vrijwel of geheel smakeloos, hard en zuur, en is daarom erg ongezond, wat de meeste mensen echter niet weten. Zulk onrijp, te vroeg geplukt fruit draagt beslist niet bij aan een gezonde spijsvertering. Degene die weleens zure appelen eet, merkt dat al snel genoeg.

Een ander groot probleem is dat de wetenschap generaliseert. Dat moet zij wel om enige systematiek te kunnen ontdekken. Maar dat leidt vaak tot conclusies die niet passen op de individuele mens. Zo kan bijvoorbeeld de één gemakkelijk volkoren brood met hele korrels graan verteren, maar een ander raakt daar zwaar van aan de diarree. De een heeft geen probleem met die ‘broodverbeteraars’, maar een ander gaat ervan hyperen of weer een ander wordt dood en doodmoe van al die onnodige prut die aan het brood is toegevoegd om het te ‘verbeteren’.

Hans de Heij, Westervoort