‘Spanje zoekt mogelijk steun bij VN over dispuut Gibraltar’

De weg op het Britse Gibraltar die leidt naar de grensovergang met Spanje.
De weg op het Britse Gibraltar die leidt naar de grensovergang met Spanje. Reuters / Jon Nazca

Spanje is bereid hoog spel te gaan spleen tegen Engeland over het geschil omtrent Gibraltar. Een gang naar de Verenigde Naties behoort tot de mogelijkheden nadat de verhoudingen deze maand op scherp kwamen te staan.

Volgens de Spaanse kwaliteitskrant El País zou het aanspreken van de VN over het reeds eeuwen durende dispuut een significante koerswijziging zijn van Spanje. De spanningen tussen het land en Groot-Brittannië zouden nog wat meer op scherp worden gezet.

Kunstmatig koraal

Onduidelijk is met welke vraag de Spanjaarden precies bij de internationale organisatie van landen willen aankloppen. Mogelijk zoekt Spanje steun voor het opgeven door de Britten van de soevereiniteit over Gibraltar. Het kan ook zijn dat het Groot-Brittannië verder onder druk wil zetten om “bepaalde gemaakte afspraken” na te komen. Het zou dan onder meer gaan om de vermeende weigering van de Britten om de soevereiniteit bespreekbaar te maken.

Deze maand beklaagde Spanje zich maar weer eens over de Britse zeggenschap over Gibraltar toen bleek dat het overzees gebied kunstmatig koraal aanlegt waar Spaanse vissersboten dan weer last van kunnen ondervinden. Een gang naar de Veiligheidsraad, Algemene Vergadering of zelfs het Internationaal Gerechtshof behoort tot de mogelijkheden.

Falkland Eilanden

Komende maand vertrekt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manual Garcia Margallo naar Argentinië waar eveneens steun zal worden gezocht tegen de Britten. El País schrijft dat met de Argentijnen een medestander kan worden gevonden omdat zij nog altijd in de clinch liggen met Groot-Brittannië over de Falkland Eilanden.