‘Politie Egypte grijpt snel in tegen zitprotesten’

Een lid van de Moslimbroederschap en aanhanger van de afgezette Egyptische president Morsi is blij met zijn waterpistool. Hij doet mee aan een protest nabij de universiteit van Kairo in Giza, ten zuiden van Kairo.
Een lid van de Moslimbroederschap en aanhanger van de afgezette Egyptische president Morsi is blij met zijn waterpistool. Hij doet mee aan een protest nabij de universiteit van Kairo in Giza, ten zuiden van Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

De Egyptische politie gaat binnen 24 uur de twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi omsingelen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten vandaag gezegd. Mogelijk komt de politie maandag bij zonsopgang al in actie.

Morsi’s aanhangers houden al wekenlang zitprotesten uit woede over het afzetten van hun president. Volgens de bronnen houdt de politie er rekening mee dat het tot gevechten komt met de betogers.

De interim-regering die na Morsi’s aftreden werd aangesteld zei vorige week al haar geduld te verliezen met de zitprotesten en dat deze zouden worden opgebroken. Morsi’s achterban zegt door te gaan met demonstreren totdat hun president opnieuw wordt aangesteld.

De betogers hebben zich de afgelopen tijd voorbereid op een confrontatie met de veiligheidsdiensten. Bij het grootste kamp in Kairo zeggen straatverkopers al honderden gasmaskers, stofbrillen en handschoenen te hebben verkocht aan mensen die proberen zich voor te bereiden op traangas. Enkele meters van de verkopers af zijn cementen en houten barrières opgeworpen. (AP)