Na de coup en terreur maakt Mali zich op voor verkiezingsfinale

Straatbeeld deze week uit de hoofdstad Bamako.
Straatbeeld deze week uit de hoofdstad Bamako. Reuters / Joe Penney

Malinezen maken vandaag hun gang naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het geplaagde land. Na een coup en terreur van moslimrebellen vorig jaar wacht het West-Afrikaanse land een nieuwe start. Twee man zijn nog in de race.

Vorige week eindigde de eerste ronde nog onbeslist. Liefst 28 kandidaten deden toen mee, nu gaat het nog slechts tussen de twee hoogst geëindigden: oud-premier Ibrahim Boubacar Keïta en voormalig minister van Financiën Soumaïla Cissé.

Een gestage religieuze revolutie

Een van de voornaamste taken van de nieuwe president zal zijn de ruim 4 miljard dollar aan noodhulp goed te besteden. Dat bedrag is toegezegd door de internationale gemeenschap nadat duizenden Franse troepen in januari een eind maakten aan de greep waarin aan Al-Qaeda gelieerde rebellen Mali hielden. Zo voorkwamen de Fransen dat de moslimmilitanten het hele land in handen kregen, schreef onze correspondent Koert Lindijer gisteren in NRC Handelsblad:

“In Mali voltrekt zich een gestage religieuze revolutie die gevolgen kan hebben voor de gehele Sahel en die een gevaar oplevert voor Europa. Ooit was het overwegend islamitische Mali een bakermat van religieuze tolerantie. De afgelopen jaren is daar sluipenderwijs verandering in gekomen door de komst van het fundamentalistische wahabisme vanuit Saoedi-Arabië.”

Verder zal ook de strijd moeten worden aangebonden met corruptie die welig kan tieren in het land. Maar de grootste uitdaging wordt waarschijnlijk het bewerkstelligen van duurzame vrede met de Toeareg in het noorden, waar de rebellen voornamelijk actief waren. Deze twee zaken bleken in maart 2012 de hoofdoorzaken van de coup die de islaimitische militanten pleegden op oud-president Amadou Toumani Touré.