Matig Feyenoord afgestraft door Twente - AZ bezorgt Ajax nederlaag

Graziano Pelle scoort de 1-0. FC Twente-spelers Rasmus Bengtsson (L) en Kyle Ebecilio kijken toe.
Graziano Pelle scoort de 1-0. FC Twente-spelers Rasmus Bengtsson (L) en Kyle Ebecilio kijken toe. Foto ANP / Bas Czerwinski

Feyenoord is de enorme zeperd tijdens de seizoensopening vorige week in Zwolle niet te boven gekomen. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging vanmiddag in De Kuip kansloos onderuit tegen FC Twente dat in de loop van de tweede helft nog maar negen Rotterdammers tegenover zich wist. AZ versloeg Ajax in eigen huis.

Na de pijnlijke 2-1 uitnederlaag van vorige week tegen PEC was Twente met maar liefst 4-1 te sterk. Feyenoord sloot de wedstrijd na rode kaarten voor Jordy van Deelen en Stefan de Vrij af met negen man. Volgend weekend wacht De Klassieker tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

Alleen Pellè weer klein lichtpuntje

Feyenoord, dat tot de rust met de stand 1-1 niet bijster goed speelde, mocht toch nog enige tijd hopen op een wederopstanding nadat Graziano Pellè bij een corner beroerd werd verdedigd door Twente-back Rasmus Bengtsson. Maar nog voor rust frommelden de Enschedeërs de gelijkmaker binnen, waarna het na de thee van kwaad tot erger ging voor Feyenoord.

Twee keer rood

Een krappe tien minuten na rust botste Feyenoord-debutant Jordy van Deelen op Shadragh Eghan waar scheidsrechter Liesveld een strafschop voor gaf. En erger voor de ploeg van Koeman; ook rood voor Van Deelen. Dusan Tadic benutte de pingel en dat deed hij een kwartier later opnieuw nadat Joris Mathijsen een domme overtreding maakte in het strafschopgebied.

Met 1-3 op het scorebord en nog maar negen man was Feyenoord knock-out geslagen. Te meer daar aanvoerder Stefan de Vrij toen het tweede rood van de middag had gezien nadat hij van Liesveld zijn tweede gele kaart kreeg voor een weinig intelligente tackle ter hoogte van de middenlijn. Oud-Feyenoorder Luc Castaignos, die hartstochtelijk werd uitgefloten, schoof tien minuten voor tijd de vierde Twentse treffer voorbij keeper Erwin Mulder.

Feyenoord bleef vorig seizoen als enige club thuis ongeslagen. NEC was op 5 november 2011 de laatste club die met een overwinning uit De Kuip was vertrokken.

De laatste keer dat Feyenoord met twee nederlagen begon aan het seizoen is precies vijftig jaar geleden. Toen waren GVAV en DWS verantwoordelijk voor de slechte competitiestart van de Rotterdammers.

Koeman: heel pijnlijk

AZ bezorgt Ajax nederlaag in Alkmaar

Ajax is al op de tweede speeldag van het seizoen tegen de eerste nederlaag aangelopen. De landskampioen werd in Alkmaar met 3-2 verslagen door AZ, dat zich daarmee revancheerde voor de nederlaag vorige maand in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Toen trok Ajax na verlenging met 3-2 aan het langste eind.

Breekpunt in de wedstrijd was een vermeende overtreding van Ricardo van Rhijn in het strafschopgebied op Nick Viergever. Scheidsrechter Bas Nijhuis bestrafte Van Rhijn met rood, waarna Aron Johannsson de toegekende penalty verzilverde. Met een man meer maakte Viktor Elm er een kwartier voor tijd 3-2 van.

Voor Ajax is het de eerste nederlaag in de Eredivisie in meer dan een halfjaar. In januari ging de ploeg van trainer Frank de Boer tegen Vitesse eveneens met 3-2 onderuit.

De Boer na afloop

Nijhuis over toegewezen strafschop

Overige wedstrijden

FC Groningen - FC Utrecht 2-0
RKC Waalwijk - Vitesse 4-2