Kies uw favoriete fragment van Zomergast Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf zal vanavond de derde Zomergast van dit jaar zijn.
Beatrice de Graaf zal vanavond de derde Zomergast van dit jaar zijn. ANP / Bas Czerwinski

Vanavond is het de beurt aan Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief aan de Universiteit Leiden, om drie uur lang kijkers haar favoriete fragmenten voor te schotelen in een nieuwe editie van Zomergasten. nrc.nl zet drie fragmenten die de Zomergast typeren op een rij, maar wil graag ook uw favoriet weten én welke vraag u haar zou stellen.

De Graaf (1976) studeerde geschiedenis en Duits aan de Universiteit van Bonn en van Utrecht. In Utrecht promoveerde ze 2004 op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Drie jaar later stapte ze over naar de Universiteit Leiden waar ze historisch onderzoek doet naar het denken over terrorisme aan het Centre for Terrorism & Contraterrorism.

Ze schreef verschillende boeken over de strijd tegen terrorisme. In haar onderzoek analyseert ze onder andere hoe veiligheid op de agenda komt. De hoogleraar vindt veiligheid niet een objectief, maar een subjectief begrip en een politieke keuze. Zo stelt ze dat we ons minder veilig lijken te voelen naarmate we meer kennis is over veiligheid krijgen.

Ook de komst van de tv heeft invloed op terrorisme

NRC-mediaredacteur Wilfred Takken interviewde alle aankomende Zomergasten voor NRC Handelsblad. De Graaf zei in het interview met Takken dat ze met haar fragmenten wil laten zien hoe wij tegen terroristen aankijken, maar ook hoe terroristen tegen de samenleving aankijken. En hoe dat allemaal sinds de jaren zeventig veranderd is:

“Ik ga het ook hebben over de rol van televisie bij terrorisme; ze hebben toch publiek nodig. Ten tijde van de Molukse treinkaping en de RAF had je nauwelijks beeld, nu is van iedere terreurdaad een overvloed aan beeld voor handen.”

Haar motivatie komt voort uit het oorlogsverleden van haar vader

De Graaf verwacht dat de interviewer van Zomergasten, Wilfried De Jong, haar gaat vragen waar haar interesse voor terrorisme vandaan komt. Daar ziet ze wel erg tegenop:

“Mijn onderzoek moet centraal staan, niet ik. Ik weet het wel een beetje: ik ben geboren in Putten, mijn vader zit in de Stichting Oktober 1944, die de Duitse vergeldingsactie herdenkt waarbij 52 Puttenaren zijn vermoord. Dat heb ik duidelijk meegekregen van thuis: de waarde van het herinneren van oorlog en geweld, en wat dat herinneren betekent voor de slachtoffers.”

Maar kijkers hoeven niet bang te zijn dat het alleen een doodserieuze avond wordt:

“Kortom, het wordt een enige avond. Trouwens, het knullige van terroristen kan ook hilarisch zijn.”

Het beste van Beatrice de Graaf in drie video’s

Voorafgaand aan de uitzending vanavond selecteerde nrc.nl onderstaande drie fragmenten om De Graaf alvast een beetje te leren kennen.

De Graaf als terrorismedeskundige
De hoogleraar treedt regelmatig op als terrorisme-expert bij Pauw & Witteman om de actualiteit te duiden. In die publieke optredens valt op hoe makkelijk De Graaf praat en hoeveel parate kennis ze heeft. Op 6 mei 2011 was De Graaf te gast bij Pauw & Witteman om te praten over de dood van Bin Laden en welke gevolgen die heeft voor Al-Qaeda:

De Graaf als kritische auteur
In haar boek ‘Gevaarlijke vrouwen’ schrijft De Graaf over vrouwelijke terroristen als Ulrike Meinhoff, de neonazi Beate Zschäpe en de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Ze is behoorlijk op kritisch op de rol van Nijmeijer en gaat helemaal niet mee in het romantische beeld van een naïef meisje dat ongewild mee wordt gesleurd in de terroristische daden van de FARC. Nijmeijer heeft ook bloed aan haar handen:

De Graaf als filosofe
De Graaf vindt veiligheid geen objectief gegeven, maar een politieke keuze, die gevolgen heeft voor de manier waarop de samenleving en een staat worden ingericht. Daarom relativeert ze het belang van te stringente veiligheidsmaatregelen in een uitzending van het Filosofisch Kwintet over de rechtsstaat en veiligheid:

Wat is uw favoriete fragment van Beatrice de Graaf, en: welke vraag zou u haar vanavond willen stellen? Laat het weten in de comments!