Israël bouwt in nederzettingen - ‘sabotage vredesoverleg’

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van zo’n twaalfhonderd appartementen in joodse nederzettingen. Dat deelde minister voor Woningbouw Uri Ariel vandaag mee, drie dagen voor een nieuwe ronde vredesgesprekken met de Palestijnen.

Appartementen in aanbouw in de orthodoxe nederzetting Beitar Ilit, nabij Bethlehem.
Appartementen in aanbouw in de orthodoxe nederzetting Beitar Ilit, nabij Bethlehem. Foto Reuters / Amir Cohen

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van zo’n twaalfhonderd appartementen in joodse nederzettingen. Dat deelde minister voor Woningbouw Uri Ariel vandaag mee, drie dagen voor een nieuwe ronde vredesgesprekken met de Palestijnen.

De nieuwe woningen komen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, gebieden die in 1967 werden veroverd, maar door de Palestijnen worden gezien als behorend tot een toekomstige Palestijnse staat.

“Geen land ter wereld neemt bevelen aan van andere landen over waar het wel en niet mag bouwen”, zei Ariel.

“We blijven huizen bouwen in heel het land. (…) Dit is op dit moment het juiste om te doen, voor het zionisme en voor de economie.”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas was lange tijd fel tegen het hervatten van het vredesoverleg, zolang de bouw in nederzettingen niet stil kwam te liggen. Uiteindelijk gaf hij toch toe, onder zware druk van de Verenigde Staten. In ruil daarvoor stemde Israël in met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen. De eerste groep van 26 komt dinsdag vrij.

‘Moeilijk dit anders te interpreteren dan sabotage van vredesoverleg’

Onze correspondent Leonie van Nierop noemt de timing van het bouwbesluit frappant:

“De Palestijnen hebben de Israëlische aankondiging meteen bestempeld als poging om het onlangs hervatte vredesoverleg te saboteren. En het is moeilijk om dit Israëlische besluit anders te interpreteren. De timing is zo frappant: drie dagen voordat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars elkaar in Jeruzalem treffen. Het is nu de vraag of die afspraak doorgaat. Ik hoorde aan Palestijnse zijde vanmiddag al voorzichtige aarzeling.

“Voor het Palestijnse leiderschap is het heel moeilijk om de bevolking uit te leggen dat ze met Israël onderhandelen terwijl Israël doorbouwt in bezet gebied, dat de Palestijnen claimen voor hun staat. Daarbij moet je bedenken dat er al decennia lang is onderhandeld, wat de Palestijnen niets heeft opgeleverd.”

Ook Midden-Oostencorrespondent Hugh Naylor meldt dat PLO-functionarissen overwegen af te zien van de geplande vredesonderhandelingen:

Twitter avatar HughNaylor Hugh Naylor PLO official tells me they are talking about not attending negotiations in Jerusalem on Wednesday because of Israeli settlement activity

De Jeruzalemse advocaat Daniel Seidemann in een reactie:

Twitter avatar DanielSeidemann Daniel Seidemann Of the 790 settlement units in today’s tenders, only 397 (in Mordot Gilo) are entirely new.393 are recycled (Har Homa and Pisgat Ze’ev)