Irak vreest burgeroorlog na bloedigste ramadan sinds 2007

Bewoners van een getroffen wijk in Bagdad ruimen de ravage op na een van de vele aanslagen van gisteren.
Bewoners van een getroffen wijk in Bagdad ruimen de ravage op na een van de vele aanslagen van gisteren. AP / Karim Kadim

Irak lijkt na de bloedigste ramadan sinds 2007 steeds dichter op de rand van een nieuwe burgeroorlog te staan. Na zeker 91 doden gisteren bij een serie van aanslagen in Bagdad en andere steden staat het officiële dodental tijdens de vastenmaand dit jaar op 671; het hoogste aantal sinds 2007.

Destijds balanceerde het land, net als in 2006, op de rand van een burgeroorlog. Een golf van aanslagen met autobommen de laatste weken toont aan dat zelfs extra maatregelen van de Iraakse veiligheidsdiensten geen effect sorteren. De meeste aanslagen gisteren tijdens de viering van het einde van de ramadan vonden plaats binnen een tijdsbestek van nog geen uur. Hoewel de terreurdaden nog niet zijn opgeëist, wordt gedacht aan het werk van de Iraakse tak van Al-Qaeda.

Betogingen sunnieten maandenlang door leger neergeslagen

Nadat eerder dit jaar het geweld in Irak plotseling weer scherp toenam zijn sinds april middels aanslagen en aanvallen ruim 3.000 levens geëist, schreef Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants drie weken geleden in NRC Handelsblad.

“Sinds april hebben aanslagen en aanvallen ruim 3.000 levens geëist. Behalve met incompetentie van leger, politie en andere veiligheidsdiensten heeft dit te maken met het groeiende gevoel van achterstelling van de sunnitische minderheid ten opzichte van de shi’itische meerderheid. Onder Saddam Hussein vormden zij nog de toonaangevende groep, nu is de werkloosheid onder sunnieten groter dan die onder shi’ieten. Maandenlange betogingen van sunnieten zijn door het leger met grof geweld neergeslagen.”

Ook shi’ieten plegen steeds meer aanslagen

Al Jazeera meldt dat behalve de tientallen doden ook nog eens honderden gewonden vielen. Het geweld neemt sinds het vertrek van Amerika uit Irak, nu anderhalf jaar geleden, vanuit sunnitische hoek steeds grotere vormen aan. Gecoördineerde aanslagen tegen met name shi’ieten worden veelal op markten, cafés, moskeeën en restaurants gepleegd.

“Maar het geweld in Irak komt niet alleen meer van sunnitische extremisten. Shi’itische doodseskaders komen uit hun winterslaap en plegen eveneens steeds meer aanslagen en aanvallen.” - Carolien Roelants, NRC.