Horen wat het volk vindt. Noorse premier undercover als taxichauffeur

In taxi’s zeggen mensen écht wat ze denken, aldus de Noorse premier Jens Stoltenberg. En dat was precies wat hij wilde weten in de aanloop naar de Noorse verkiezingen. Dus dook hij in juni een middagje achter het stuur. Undercover.

Taxi Stoltenberg
Taxi Stoltenberg

In taxi’s zeggen mensen écht wat ze denken, aldus de Noorse premier Jens Stoltenberg. En dat was precies wat hij wilde weten in de aanloop naar de Noorse verkiezingen. Dus dook hij in juni een middagje achter het stuur. Undercover.

Stoltenberg over zijn actie tegenover de BBC:

“Ik vind het belangrijk om te horen wat mensen echt denken en als er één plek is waar mensen zeggen hoe ze over zaken denken, is het in een taxi.”

Noorwegen gaat 9 september naar de stembus.

Alle gesprekken die Stoltenberg voerde werden opgenomen met een verborgen camera. Hij mocht dan een officieel taxi-uniform aan hebben getrokken (én soms droeg hij een zonnebril), maar de meeste mensen hadden toch wel in de gaten met wie ze te maken hadden (“Uit deze hoek lijk je sprekend op Stoltenberg”).

Ook door zijn rijkwaliteiten viel Stoltenberg aardig door de mand. Tijdens één van zijn ritjes trapte hij per ongeluk het rempedaal van de automaat in, zoekende naar de koppeling (die er niet inzit). Daardoor kwam de auto schokkerig tot stilstand. Eén troost: niemand hoefde te betalen voor de rit.

Stoltenberg:

“Ik denk dat het in het belang van Noorwegen en alle passagiers van taxi’s is als ik premier ben en geen taxichauffeur.”

Niet alleen weet Stoltenberg na zijn taxiritjes een beetje wat er speelt in de Noorse samenleving (als dat doel tenminste geslaagd is), de opnames worden ook gebruikt door de Noorse Arbeiderspartij in de verkiezingscampagne. Twee vliegen in één klap.

Politici doen wel vaker iets undercover. Twee jaar geleden maakte PvdA-leider Diederik Samsom bekend dat hij in het geheim een jaar lang straatcoach was in Amsterdam. Zijn ervaringen vind je hier.