‘Griekenland heeft begin 2014 alweer nieuwe noodlening nodig’

Grieken op de stoep bij een uitzendbureau in Athene. De afgelopen maanden steeg het werkloosheidscijfer in Griekenland tot boven de 27 procent.
Grieken op de stoep bij een uitzendbureau in Athene. De afgelopen maanden steeg het werkloosheidscijfer in Griekenland tot boven de 27 procent. Reuters / Yorgos Karahalis

De trojka mag zich opmaken voor onderhandelingen over opnieuw noodleningen aan Griekenland. “Uiterlijk” begin volgend jaar zou het zover zijn omdat de Griekse regering “nauwelijks bevredigend” werk levert. Dat zou althans de lezing zijn van de Duitse Bundesbank, zo schrijft vandaag het invloedrijke Der Spiegel.

“Begin 2014” is een periode die slechts enkele maanden na de parlementsverkiezingen in Duitsland valt. De huidige regering van Angela Merkel dreigt op 22 september de al dan niet lichte of zware gevolgen te voelen voor het steunen van het bij veel Duitsers impopulaire reddingsplan voor Griekenland. Mocht tijdens de campagne al bekend zijn dat er een nieuwe lening verstrekt moet worden wordt dit ongetwijfeld een verkiezingsthema.

‘Risico’s ongewoon hoog’

Bovendien meldt Der Spiegel op basis van documenten van de Bundesbank dat de risico’s die gelopen worden met het verlenen van het huidige reddingsplan voor Griekenland “ongewoon hoog” zijn.

Tevens lijkt er grote ontevredenheid te zijn over de inspanningen van de Griekse regering om het economische tij in het land voldoende te keren. Er zouden bij de financiële experts in Frankfurt “substantiële twijfels” bestaan over het vermogen om de nodige hervormingen door te voeren.

De laatste tranche aan noodhulp van 5,7 miljard euro zou geaccordeerd zijn omwille van “politieke beperkingen”, aldus Der Spiegel op basis van de documenten van de Duitse centrale bank. Deze zou in de geest van de regering-Merkel gehandeld hebben omdat in aanloop naar de verkiezingen geen item wilde maken van het eventueel laten stuklopen van de redding van Griekenland. De Bundesbank wilde tegenover AP niet reageren op de publicaties.