Assange blij met ‘erkenning’ Obama voor klokkenluider Snowden

De bevolking, niet alleen in Amerika maar eigenlijk in de hele wereld, moet Snowden dankbaar zijn, zo stelt Assange.
De bevolking, niet alleen in Amerika maar eigenlijk in de hele wereld, moet Snowden dankbaar zijn, zo stelt Assange. AFP / Leon Neal

Julian Assange vindt dat Barack Obama erkenning heeft gegeven aan Edward Snowden door Amerikaanse afluisterprogramma’s aan banden te leggen. De WikiLeaks-oprichter rept van een “overwinning”.

Obama kondigde vrijdag hervormingen aan binnen de NSA. Er “kan en móet” vooral meer transparantie komen binnen de diverse apparaten die miljoenen Amerikaanse burgers screenen, zo zei de president.

Assange reageerde via de site van WikiLeaks en zei dat de grootste angst van Snowden, die de misstanden binnen de NSA aan het licht bracht, nu in elk geval weggenomen is. “Hij vreesde dat er niets zou veranderen maar er komen hervormingen aan. Daarvoor zijn de president en het volk Snowden dank verschuldigd.”

Volgens Assange is het gegeven dat de afluisterprogramma’s transparanter en in sommige gevallen met minder vrijheden zullen moeten gaan werken eenzijdig te danken aan Snowden. Hij haalde uit naar “verbazingwekkend hypocriet” Amerika dat Snowden geen asiel bood maar dat wel doet voor “duizenden” dissidenten, klokkenluiders en politieke vluchtelingen uit landen als Rusland en Venezuela.