Zwolle en Heerenveen aan kop na winst op Heracles en NAC

PEC Zwolle heeft ook zijn tweede eredivisieduel van het seizoen gewonnen. Het team van trainer Ron Jans versloeg vanavond Heracles in Almelo met 3-1 en is naast Heerenveen koploper van de eredivisie. Die club won vanavond van NAC.

Jesper Drost zette de uitploeg al na elf seconden op voorsprong, waarna Kamohelo Mokotjo en Guyon Fernandez het karwei afmaakten. Heracles kwam tot scoren door een eigen doelpunt van Maikel van der Werff.

Een week geleden schoof Zwolle Feyenoord al aan de kant. De ploeg heeft zes punten uit twee duels en vijf goals voor en twee tegen.

De razendsnelle Zwolse voorsprong was vooral te danken aan belabberd verdedigen van de Heraclieden. Drost, die vorige week al positief opviel tegen Feyenoord, verzilverde de buitenkans: 0-1.

Twaalf minuten later zette de van Feyenoord overgenomen Mokotjo Zwolle al op 0-2. Op aangeven van Youness Mokhtar wipte hij de bal over goalie Remko Pasveer heen.

Van der Werff passeerde eigen doelman

Heracles leek in de loop van de eerste helft wat van de schrik te bekomen. Matthew Amoah was na ruim 24 minuten met een mooie omhaal dicht bij de aansluitingstreffer. Een minuut voor rust kon de thuisploeg eindelijk juichen. Zwollenaar Maikel van der Werff passeerde zijn eigen doelman.

De Almeloërs hadden na de thee iets de overhand, maar wisten desondanks nauwelijks gevaar te creëren. Met een fraaie vrije trap kwam de ploeg na ruim een uur dicht bij een goal, maar de bal zeilde rakelings over de lat.

Het duel kende vervolgens een hectische slotfase. Scheidsrechter Ed Janssen gaf Zwolle een strafschop cadeau nadat de ingevallen Fernandez in aanraking was gekomen met Pasveer. Mateusz Klich verzuimde het duel echter vanaf elf meter te beslissen.

Vervolgens werd na kritiek op de arbitrage de clubarts van de Heraclieden naar de tribune gestuurd. Amoah en Bryan Linssen lieten kort daarop na de gelijkmaker binnen te schieten, waarna Fernandez de bezoekers in blessuretijd naar 1-3 schoot. De Feyenoord-huurling scoorde een week geleden tegen de Rotterdammers ook al in blessuretijd.

Heracles staat na twee wedstrijden nog op nul punten en is momenteel hekkensluiter. Vorige week ging de club op bezoek bij Vitesse eveneens met 3-1 onderuit.

Heerenveen goed van start tegen NAC

Sc Heerenveen kent een prima start van de competitie. Na de 4-2 thuiszege van vorige week op AZ werd vanavond in Breda met 2-0 gewonnen van NAC. Heerenveen gaat met zes punten uit twee duels samen met PEC Zwolle aan kop in de Eredivisie. Go Ahead Eagles won met 2-1 van ADO Den Haag en staat voorlopig derde.

Heerenveen kwam vijf minuten voor rust op voorsprong. Hakim Ziyech leek een vrije trap voor het doel te willen draaien, maar zag de bal pardoes in de verre hoek belanden. In blessuretijd, toen NAC alles op de aanval gooide, werd het uit een counter ook nog 0-2. Alfred Finnbogason schoot raak via het been van Henrico Drost.

Eerste thuiswedstrijd eredivisie in 17 jaar

Go Ahead speelde de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie in zeventien jaar en maakte daar een feestje van. Xandro Schenk opende de score toen hij de bal uit een vrije trap van Deniz Turuc plotseling voor zijn voeten kreeg. Uit een slecht weggewerkte corner van Danny Holla maakte Mike van Duinen nog voor rust gelijk.

De tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig, maar Go Ahead bleek nog wel een slotoffensief in petto te hebben. Een inzet van Jarchinio Antonio werd nog ternauwernood van de lijn gehaald, waarna aanvoerder Marnix Kolder (81e minuut) met een rake knal het thuispubliek alsnog in extase bracht.

De voetbalverslagen zijn afkomstig van persbureau Novum.