Zonnige BOBtails

Drie topshakers geven het recept van hun favoriete alcoholvrije cocktail. Zomerser wordt het niet.

Zonnetje, terrasje, drankje, er is nauwelijks een fijnere manier om de zomer te vieren dan in goed gezelschap op een roezemoezerig terras. Maar wat bestel je op zo’n moment wanneer je, omdat je nog geen achttien bent, of zwanger, of gewoon omdat je graag nuchter wilt blijven, geen alcohol gebruikt? Iedereen aan het bier en de wijn en jij aan een cola of spaatje? Gezellig is anders. Alcoholvrije cocktails, die zijn wel vrolijk. Maar dan moet je wel weten op welk terras je neerstrijkt.

Nederland is nooit een groot cocktailland geweest, niet zoals Amerika en Engeland in elk geval. Maar in de grote steden duiken de laatste jaren opeens nieuwe, hippe cocktailbars op. Ook restaurants hebben meer aandacht gekregen voor de kunst van het mixen. Bij Franklin in Amsterdam leggen ze zich zelfs toe op het combineren van cocktails met gerechten. Je kunt er drie gangen eten met bij elk gerecht een passende cocktail.

Van erg veel vraag naar alcoholvrije cocktails kan eigenaar Daan Bonsen – tevens eigenaar van nog twee cocktailbars, Vesper en Chapter – niet spreken. Op de honderd drankjes die bij hem worden geshaked, zijn het er misschien 3. Maar volgens Jarl de Vries, alias de Cocktail Professor, is het in de VS al een tijdje een trend: virgin cocktails (100 procent alcoholvrij), health cocktails (op basis van bijvoorbeeld kokoswater en groene thee) en cocktails met een laag alcoholgehalte (vermout in plaats van sterke drank).

De Vries geeft trainingen en advies aan bars en drankmerken, organiseert cocktailevenementen en heeft een eigen cocktailblog. Het is volgens hem een kwestie van tijd tot ook in ons land vraag naar en aanbod van serieuze drankjes zonder tic zullen toenemen. Een teken aan de wand is dat Nederland sinds drie jaar een alcoholvrije cocktailwedstrijd voor professionals kent. ‘Shake the world to change it’, luidt het motto van de competitie.

Het is een misverstand dat aan mocktails minder eer valt te behalen dan aan alcoholische cocktails. De Cocktail Professor ziet deze categorie juist als een uitdaging. „We moeten af van dat imago van kinderachtige zoete meuk. Met bijvoorbeeld korianderzaad, kruidnagel, açaibessen of granaatappel kun je heel mooie smaken creëren. Mixen waarin een mooie balans bestaat tussen zoet en zuur, zoet en bitter of zoet en kruidig.”

Klinkt goed. En wat een verbetering zou dat zijn ten opzichte van dat eeuwige spaatje rood waar menig blauwe knoper zich vaak toe veroordeeld weet. „Ober, doet u mij maar de cocktail van helder tomatensap met ras el hanout, gepofte tomaat, granaatappelzaden, korianderscheuten en munttopjes.”