Zoek de balans in beheerkosten

Onder druk van waakhond AFM bekeren Nederlandse grootbanken zich eindelijk tot het simpele en goedkope indexbeleggen. Daarmee begint ook een race to the bottom naar steeds lagere kosten van beleggingsproducten. Rabo’s RendeMix kost Jan de Belegger jaarlijks niet meer dan 0,47 tot 0,54 procent van zijn kapitaal, verzekeren Rabobank en BlackRock, dat de indexfondsen voor RendeMix leverde. Het kan nog goedkoper: BlackRock-rivaal Vanguard rekent maar 0,09 procent voor de eurovariant van zijn tracker op de S&P 500. Dat is andere koek dan de 1,5 tot een paar procenten aan beheerkosten die Nederlandse banken en vermogensbeheerders jarenlang straffeloos konden declareren bij hun klanten.

Maar waarom zouden beleggers überhaupt percentages van hun geïnvesteerde vermogen moeten betalen? „Die stellen een straf op succes”, vindt Ezra van Coevorden. „Hoe meer je kapitaal aangroeit, hoe meer je betaalt.” Van Coevorden (32) en Jaap Prinsen Geerligs (35) zijn de oprichters van Balans Vermogensbeheer, dat het geld van zijn klanten uitsluitend belegt in goedkope trackers. Een rekenvoorbeeld. Stel, een belegger geeft vijf ton in beheer en maakt daarop 6 procent rendement per jaar. Als de beheerder jaarlijks 1 procent aan kosten rekent, resteert na tien jaar een kapitaal van 809.805 euro. De totale kosten in die periode bedragen 66.476 euro.

Balans declareert een vast bedrag van vijftienhonderd euro per jaar, ongeacht het klantvermogen. Dan betaalt de belegger uit het rekenvoorbeeld ‘slechts’ vijftienduizend euro aan kosten, en bezit hij na tien jaar 875.863 euro – ruim 65 mille meer. „Wij zijn de enige Nederlandse vermogensbeheerder die dit zo doet”, zegt Van Coevorden trots. Een Balans in beheerkosten

„Misschien gaf de AFM ons daarom binnen vijf maanden een vergunning.” Van Coevorden vindt een vaste fee eerlijker en loyaler. „Voor een kopje koffie betaalt ook iedereen hetzelfde bedrag. Naarmate de klant langer blijft en zijn vermogen meer aangroeit, betaalt hij relatief steeds minder.”

Maar ja, wat is vast en wat procentueel? Vijftienhonderd euro op de vijf ton uit het rekenvoorbeeld is een concurrerende 0,3 procent – al komen de kosten van de trackers daar nog wel bij, net als bewaarloon en transactiekosten. Vijftienhonderd euro op één ton is al 1,5 procent. iBeleggen, een andere moderne vermogensbeheerder die ook zuiver passief belegt, rekent 1,5 procent inclusief bewaarloon en transactiekosten. Bij Alex Vermogensbeheer is dat 1 procent per jaar, plus 10 procent over het behaalde rendement – als er rendement is. Zowel bij Alex als bij iBeleggen kan Jan de Belegger al terecht met een startkapitaal vanaf 25 mille. Over zo’n bedrag betaalt hij jaarlijks drie- à vierhonderd euro aan kosten.

Vijftienhonderd euro op 25 mille is liefst 6 procent – beheerders van actieve beleggingsfondsen zouden ervoor tekenen. „Tot een ton aan inleg zijn beleggers elders beter af, zeker in het eerste jaar”, beaamt Van Coevorden. „Sterker nog, dat vertellen wij ze ook eerlijk. Balans wordt pas voordeliger bij grotere vermogens.”

Joost Ramaer schrijft wekelijks over beleggingszaken