Zeker 60 doden en 200 gewonden door autobommen in Irak

Tien autobommen ontploften vanmiddag in de Iraakse hoofdstad Bagdad en in Tuz Khurmato, waar vandaag het traditionele suikerfeest wordt gevierd. In totaal zijn zeker zestig mensen zijn omgekomen en ten minste tweehonderd mensen raakten tot dusver gewond zo schrijft persbureau AP.

Tien autobommen ontploften vanmiddag in de Iraakse hoofdstad Bagdad en in Tuz Khurmato, waar vandaag het traditionele Suikerfeest wordt gevierd. Tuz Khurmato ligt 170 kilometer ten noorden van Bagdad. In totaal zijn zeker zestig mensen omgekomen en tweehonderd mensen raakten tot dusver gewond zo schrijft persbureau AP.

De bom in Tuz Khurmato ging af in een zeer gewelddadige regio waarover zowel de centrale regering van Irak als het autonome Koerdistan de macht claimen te hebben.

In Bagdad zijn negen explosies gemeld, voornamelijk in Shi’itische gebieden van de hoofdstad op markten, in drukke winkelgebieden en bij cafés en restaurants. De dodelijkste aanslag had plaats in een zuidoostelijke voorstad van Bagdad. Een autobom explodeerde bij een markt. Zeven mensen kwamen om het leven en twintig mensen raakten gewond.

De Iraakse regering zette al extra veiligheidstroepen in om mensen te beschermen tijdens de viering van het einde van de ramadan. Dit jaar vond in Irak de meest gewelddadige ramadan plaats sinds 2007, 671 mensen kwamen om.