Wedergeboorte als crimineel monster

Breaking Bad, seizoen 5 (eerste helft) Acht afleveringen van 45 min. € 34,99

Eindelijk is Walter White dan zijn eigen baas. Het vijfde seizoen van Breaking Bad, waarvan de helft nu op dvd is verschenen, begint als White, scheikundeleraar en producent van synthetische drugs, de overwinnaar is geworden in een dodelijke machtsstrijd met zijn opdrachtgever, de sfinxachtige gefrituurde kippen- en drugsmagnaat Gus Fring. Na de morbide ontknoping, die Fring het leven kost, is White keizer van zijn eigen drugsimperium. De gevolgen zijn fataal – voor anderen.

Breaking Bad, de saga van een duffe huisvader die zichzelf verstrikt in de drugswereld, past naadloos in het rijtje gelauwerde Amerikaanse tv-series met complexe anti-helden, zoals Tony Soprano van The Sopranos, Don Draper in Mad Men en Dexter Morgan, de seriemoordenaar uit Dexter. Net als die series, speelt Breaking Bad voortdurend met het kwade geweten van de kijker; want is Walter White nu een zielig geval of juist een monster – en leven we dáárom met hem mee?

White, die aan longkanker lijdt, rechtvaardigt zijn criminele praktijken aanvankelijk voor zichzelf omdat hij zo de financiële toekomst van zijn gezin wil veiligstellen. Maar al snel merkt de kijker dat zijn donkere kant het overneemt, dat hij meer geld binnensleept dan ooit nodig zal zijn voor zijn nabestaanden, en dat de misdaad hem het succes, de macht maar vooral de voldoening schenkt die hem in zijn nette leven altijd is onthouden.

Of waarvan hij is beroofd. In The New York Times lanceerde filmcriticus A.O. Scott een mooie theorie over White’s lugubere transformatie, die in het vijfde seizoen een hoogtepunt bereikt. Hij verwerpt het idee dat White van brave huisvader langzaam verloedert tot crimineel monster, of dat de misdaad hem tegen beter weten in aantrekt en uit het lood slaat. Het is andersom, meent Scott. Niet de sukkelige scheikundeleraar is de échte Walter White, maar de meedogenloze drugshandelaar die bereid is over lijken te gaan. Eindelijk maakt hij zijn dromen van macht en imperium waar. Het bestaan als suburbane huisvader was niet meer dan een noodgedwongen dekmantel, nadat een eerdere gooi van Walter naar roem en macht in zijn studietijd, als legaal scheikundig genie, was mislukt.

Liefhebbers van de reeks konden dat al vermoeden. Zijn studievriend Elliot ging aan de haal met Walters scheikundige kennis en maakte fortuin met het technologiebedrijf Grey Matter. Walter werd dus géén Steve Jobs, of Mark Zuckerberg. Zijn wedergeboorte als keizer van een drugsimperium is zijn ultieme wraak, aldus Scott. Alleen, dat kán niet goed aflopen.

Of de keizer ten val komt, gestraft wordt, en levend of dood eindigt, dat is de vraag na deze eerste helft.

De dvd bevat de eerste acht afleveringen van het laatste seizoen; de tweede helft wordt vanaf 11 augustus in Amerika uitgezonden.