Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Vestigingen Rabobank onder toezicht hoofdkantoor’

De komende jaren sluit Rabobank waarschijnlijk meer dan driehonderd van de achthonderd kantoren. De kantoren moeten onder andere sluiten omdat bankklanten steeds meer mobiel bankieren, en dus minder in het kantoor komen.
De komende jaren sluit Rabobank waarschijnlijk meer dan driehonderd van de achthonderd kantoren. De kantoren moeten onder andere sluiten omdat bankklanten steeds meer mobiel bankieren, en dus minder in het kantoor komen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Dertien van de 136 lokale banken van de Rabobank komen onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht te staan omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Nog eens dertig banken komen onder een lichtere vorm van toezicht te staan, meldt de NOS. Deze banken zouden zaken niet op orde hebben, zich niet aan de regels houden, geen winst maken of te hoge kosten hebben.

Eerder dit jaar werd een hervormingsprogramma gestart waarbij de bank zo’n tweehonderd miljoen euro wil besparen. Van de 28 duizend banen verdwijnen er achtduizend.

De bank wil bovendien als onderdeel van deze hervorming meer lokale banken sluiten. De komende jaren sluit Rabobank waarschijnlijk meer dan driehonderd van de achthonderd kantoren. De kantoren moeten onder andere sluiten omdat bankklanten steeds meer mobiel bankieren, en dus minder in het kantoor komen. De Rabobank trekt daarom de komende jaren honderd miljoen euro extra uit voor investeringen in mobiel bankieren en automatisering. De Rabobank heeft in verhouding met andere banken veel lokale vestigingen, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

Bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland zei eerder al in Het Financieele Dagblad dat hij meer naar één Rabobank wil. Nu zou de werkwijze per vestiging nog te veel verschillen.