Varkensbuik met kruisbessensaus

De varkensbuik die we onlangs gezellig met een groepje vrienden maakten (niet dat er nu zo veel werk aan is dat je er een groepje voor nodig hebt, maar ja, het is gezellig om wat met z’n allen te rommelen in de keuken) rook uiterst kruidig en zuidelijk. We hadden hem naar aanwijzingen van Yvette van Boven (uit een van haar Home Made-kookboeken) ingewreven met veel tijm, rozemarijn, venkelzaad, salie, knoflook, pijnboom-pitten en peper en zout en hem toen drie uur lang slow gebraden en op eigen initiatief nog wat extra gegrild tot slot om de buitenkant nog iets knapperiger te krijgen.

Maar hoe is het met zo’n varkensbuik, die is ontzaglijk vet. Heerlijk, maar vet. Dus je eet er maar weinig van. De volgende dag heb je dan koud gekruid buikspek, ook heerlijk trouwens. Maar je kunt daar weer warm gekruid buikspek van maken en daarbij de kruisbes inzetten, leek me zo.

Dat kruisbessenidee kwam van Ria Loohuizen, uit haar Bes boven bes, waar ze de kruisbessen als een saus bij dikke varkenskarbonades geeft. Maar deze combinatie lukte ook. En hoewel varkensvlees naar herfst klinkt, smaakte het ongelooflijk zomers.

Varkensvlees met kruisbessen

flinke klont boter

4 niet magere varkenskarbonades (of ander doorregen varkensvlees)

paar takjes tijm

1 wijnglas droge vermout

250 g kruisbessen (evt. diepvries)

Bestrooi de karbonades royaal met zout en peper (en eventueel andere specerijen zoals eerder genoemd) en bak ze in de boter aan beide kanten goudbruin. Laat ze een poosje doorstoven tot ze vrijwel gaar zijn, haal ze dan uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie.

Schenk de vermout bij de braadboter en voeg de kruisbessen en de tijm toe. Laat dat alles zachtjes een kwartier sudderen met een deksel op de pan.

De kruisbessen knappen vanzelf tot saus met zachte bessen, wie die saus te zuur vindt, voegt een snufje suiker toe.

Leg tot slot de karbonades nog even terug in de pan om ze weer op te warmen en eet op.