Van Gaal boos op Sneijder die een ‘zinnetje lekte’

„De manier waarop ik het moest vernemen vind ik jammer.” Met deze opmerking onlangs in De Telegraaf heeft Wesley Sneijder de toorn gewekt van Louis van Gaal. „Hij had dat ene zinnetje niet moeten laten lekken”, zei de bondscoach gisteren tijdens de persconferentie in Zeist, waar hij de definitieve selectie van Oranje bekendmaakte voor het oefenduel woensdag tegen Portugal.

Sneijder reageerde vorige week kort op het nieuws dat hij niet bij de voorselectie zat voor de wedstrijd in Faro. Hij maakte duidelijk dat hij dat via de media had moeten horen. Van Gaal is not amused. „Ik hou daar niet van, nu moet ik weer reageren. En dat is niet goed. Terwijl hij de speler is waar ik het meest mee heb gesproken het afgelopen seizoen”, aldus de bondscoach. „Spelers moeten bij hun club over de club praten en bij het Nederlands elftal over het Nederlands elftal. Dat is ook de regel, het manifest.”

Deze zomer nam hij de spelverdeler van Galatasaray ook al zijn aanvoerdersband af. „De reden dat Sneijder er niet bij is, is dat hij zich eerst moet focussen op het fit worden, dan op het in vorm komen en dan ga ik hem vergelijken met wat ik heb. Dat is hem meermaals door mij verteld.”

Twee concurrenten van Sneijder vielen eveneens af in de selectie voor het duel tegen Portugal. Adam Maher (PSV) sluit zich aan bij Jong Oranje, terwijl Siem de Jong (Ajax) thuis mag blijven. Beide zaten wel in de voorselectie. Ajacied Ricardo van Rhijn (Ajax), Jordy Clasie, Tonny Vilhena (beide Feyenoord) en Ricky van Wolfswinkel (Norwich City) vielen eveneens af.

Paul Verhaegh van FC Augsburg is de meest opvallende naam bij Oranje, naast Stijn Schaars en Georginio Wijnaldum. Het duo van PSV zat niet bij de voorselectie, maar maakte afgelopen week zodanig indruk dat Van Gaal ze wil zien. „Schaars speelde drie keer een heel goede wedstrijd. Wijnaldum heeft me ongelooflijk verbaasd, hij speelt heel anders dan vorig seizoen.”

Spits Klaas-Jan Huntelaar van Schalke 04 is voor het eerst sinds februari weer opgeroepen. Ook Ajax-reservedoelman Jasper Cillessen kreeg een uitnodiging.