Te lang in koude poel: Katja Herbers kan even niet zingen

Dirigent Reinbert de Leeuw en zangeres Katja Herbers repeteerden deze week eenmalig in Apeldoorn, maar Herbers bleek te ziek om dit weekend op te treden.
Dirigent Reinbert de Leeuw en zangeres Katja Herbers repeteerden deze week eenmalig in Apeldoorn, maar Herbers bleek te ziek om dit weekend op te treden. Foto Ilvy Njiokiktjien

Actrice Katja Herbers lag tijdens de filmopnamen van de eerste Nederlandse horrorfilm De Poel urenlang in het koude water van een vijverpartij in Steenwijk. Ze had nog gevraagd om een stand-in, maar dat paste niet binnen het budget. Vorige week vrijdag was de laatste opnamedag en deze week begon Herbers aan de repetities van de liederencyclus Im wunderschönen Monat Mai van componist Reinbert de Leeuw tijdens de Gelderse NJO Muziekzomer. Maar door een keel- en longontsteking kon ze die niet afmaken. Daarna werd besloten de voorstellingen voor dit weekeinde af te gelasten.

De zangpartij naar liederen van Schumann en Schubert zijn uitermate lastig. Volgens De Leeuw moet de actrice kunnen „fluisteren, zingen, schreeuwen”. Artistiek coördinator Wim Vos van de NJO Muziekzomer laat weten dat er tussen Katja Herbers en de filmcrew „mondelinge overeenkomsten zijn gemaakt over stand-in of zelfs verwarmd water in een zwembad”. Maar tijdens de opname bleek het niet geregeld. „Katja Herbers heeft besloten toch mee te spelen, met als gevolg dat haar stem niet optimaal is voor een optreden’, aldus Vos.

De Poel is een ‘nederhorror’ film over twee gezinnen die gaan wildkamperen bij een poel in het bos. Deze poel is een bron van duistere, mysterieuze krachten; wie er in gaat zwemmen, daar loopt het slecht mee af – zoals actrice Katja Herbers nu ook in werkelijkheid meemaakt. Het scenario van De Poel is ontwikkeld door regisseur Chris W. Mitchell, een Brit die al lang in Nederland woont en onder meer Tirza regisseerde, de verfilming van Arnon Grunbergs roman. Daarin speelde Gijs Scholten van Aschat, die bevriend met de regisseur raakte en ook meespeelt in De Poel. De acteur is ook co-scenarist: hij stelde Mitchell voor meer ‘klassiek drama’ , zoals een moeizame vader- zoon relatie, toe te voegen. De Poel is de eerste film van het nieuwe productiehuis House of Netherhorror, een in 2009 opgericht bedrijf om Nederlandse horrorfilms te maken.

De Poel is met steun van onder meer het Nederlands Filmfonds en crowdfunding tot stand gekomen, en is begin 2014 in de bioscoop te zien.