Rwanda heeft oppositiepartij na vier jaar officieel erkend

De regering van Rwanda, onder leiding van president Paul Kagame, stuurde de oppositionele Democratische Groene Partij een officieel certificaat waarmee de partij erkend is.
De regering van Rwanda, onder leiding van president Paul Kagame, stuurde de oppositionele Democratische Groene Partij een officieel certificaat waarmee de partij erkend is. Archieffoto Reuters / Edward Echwalu

De Rwandese regering heeft de oppositionele Democratische Groene Partij na een strijd van vier jaar officieel erkend. De partij, onder leiding van Frank Habineza, ontving gisteravond laat een certificaat waarmee de partij gelegaliseerd is, meldt Habineza vandaag tegenover persbureau AP.

In een verklaring zei Habineza dat het nog niet zeker is of de partij mee kan doen aan de parlementsverkiezingen die voor 16 september gepland staan. De deadline voor registratie is overmorgen. De partij heeft de kiescommissie gevraagd om deze deadline uit te stellen. Habineza:

“Als we niet mee kunnen doen, dan gaan we ons voorbereiden op de presidentsverkiezingen van 2017. Maar al met al is het een belangrijke stap richting het democratiseringsproces van Rwanda.

We hebben vier jaar lang moeite gedaan om de partij geregistreerd te krijgen. De partij werd officieel op 14 augustus 2009 opgericht en het is een zware tijd geweest.”

Rwanda kent diverse politieke partijen, maar de meeste partijen zijn trouw aan het Rwandees Patriottisch Front van president Paul Kagame. De partij van Habineza wordt gezien als de eerste echte oppositiepartij.

Kagame twee jaar geleden herkozen tot 2017

Kagame was sinds 1990 een belangrijke legerleider in Rwanda en is sinds 2000 president van het land. Hij werd in 2010 herkozen tot president voor een ambtstermijn van zeven jaar met ruim 90 procent van de stemmen. De presidentscampagne ging toen nog gepaard met een ongekende golf van geweld en intimidatie tegen oppositiekandidaten en de vrije pers, een bloedige machtsstrijd op hoog niveau binnen het leger en een op angst gebaseerde campagne tegen de bevolking, zo schreef NRC Handelsblad destijds.

Economen en diplomaten roemen de 52-jarige ex-generaal voor zijn onvermoeibare inzet bij de wederopbouw van Rwanda na de genocide van 1994. Mensenrechtenorganisaties wijzen er sindsdien tegelijkertijd op dat er onder Kagame steeds minder ruimte is voor afwijkende geluiden.