Pact tussen bendes in Honduras wankelt

Het moordcijfer in Honduras is alleen maar verder gestegen sinds de twee grootste bendes in het land, de M18 en de Mara Salvatrucha, eind mei een wapenstilstand sloten.

Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens. In de maand na het bestand werden volgens het geweldsobservatorium van de Hondurese universiteit 475 moorden gepleegd, tegen 448 in de maand ervoor.

Volgens een van de onderhandelaars bij het bestand, bisschop Romulo Emiliani, is meer tijd nodig voordat het effect van het pact zichtbaar wordt. „Dit proces is niet mislukt,” zei hij tegen onderzoekscentrum InSight Crime.

Eerder dit jaar sprak Adam Blackwell, algemeen secretaris voor veiligheid van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), van een „vredesproces” omdat een land met de moordcijfers als die van Honduras „een land in oorlog is”.

Afgaande op overheidscijfers zijn in de Midden-Amerikaanse republiek meer dan 3.000 mensen vermoord in de eerste helft van dit jaar. Daarmee blijft Honduras het meest moorddadige land ter wereld.

Eerder deze week vielen volgens de BBC bij gevechten tussen drugsbendes nog zeventien doden, onder wie burgers, in de regio La Mosquitia aan de Atlantische kust, een doorvoergebied voor drugs.

Het bestand in Honduras werd onder druk van de Katholieke Kerk en de OAS gesloten naar voorbeeld van dat in buurland El Salvador, dat in maart 2012 tot stand kwam en dat leidde tot een halvering van het moordcijfer daar. Maar het aantal moorden is in El Salvador alweer gestegen van circa vijf naar circa twaalf per dag. Het bestand wankelt. Alleen al in de eerste week van juli zijn in El Salvador volgens persbureau Reuters 106 moorden gepleegd.

Toch is de geweldsdynamiek in El Salvador volgens Insight Crime minder uitzichtloos dan in Honduras, waar meer internationale kartels opereren en waar politie en leger corrupter en crimineler zijn.

Van de bijna acht miljoen Hondurezen leeft tweederde in armoede en 45 procent in extreme armoede.