Optimisme op Damrak na bod op heel KPN

Een stijgende koers, een zuinige minister en een berouwvolle oud-staatssecretaris. De mogelijke overname van KPN zorgde gisteren voor gemengde reacties.

De koers van het aandeel KPN steeg gisteren met 16 procent naar 2,32 euro. Iets onder het bod van 2,40 per aandeel dat de Mexicaanse miljardair Carlos Slim wil betalen. KPN trok de AEX-index omhoog naar 375 punten, de hoogste stand sinds het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008.

Beleggersclub VEB is kritisch en omschrijft het bod als „een magere premie voor spil KPN in het Europese expansieproject van de Mexicanen”. De VEB vindt dat KPN via een beschermingsconstructie een hoger bod moet afdwingen.

Het kabinet reageerde onaangedaan op de mogelijke overname van het voormalige staatsbedrijf. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) liet weten dat de beslissing over de overname niet bij de staat maar bij de aandeelhouders ligt. Ook een overgenomen KPN moet „ de regels en Nederlandse wetten en afspraken die ze hebben nakomen”.

Volgens oud-staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA), in 1994 betrokken bij de privatisering van KPN, moet het kabinet kijken wat het kan doen om de overname tegen te houden. Cruciale communicatiediensten komen in handen van een buitenlandse partij, zei hij tegen EenVandaag. „Kan je die diensten wel waarborgen als een buitenlandse partij de meerderheid heeft?”