Oprah Winfrey slachtoffer van ‘handtasracisme’

Een Zwitsers toerismebureau heeft excuses aangeboden aan de Amerikaanse talkshowdiva Oprah Winfrey. Het bureau heeft forse kritiek op het gedrag van een verkoopster in een kledingwinkel in Zürich. Die zou „een vreselijke fout” hebben begaan tegenover Winfrey.

In het tv-programma Entertainment Tonight vertelde Winfrey dat de verkoopster weigerde haar een handtas aan te reiken omdat deze „te duur” was. Winfrey heeft een geschat vermogen van 2 miljard euro. De tas kostte 28.000 euro. Hoewel Winfrey het incident niet als racistisch bestempelde, noemde zij het wel als voorbeeld in een interview over racisme. CNN introduceerde daarop de term handbag racism.

De manager van kledingwinkel Trois Pommes ontkende dat er racisme in het spel was. Volgens haar ging het om een misverstand: de verkoopster wilde slechts alle mogelijkheden tonen. Winfrey was in Zwitserland voor de bruiloft van haar goede vriendin Tina Turner.