‘Donkergrijze’ zaterdag drukker dan vorig jaar

De ‘donkergrijze’ zaterdag is dit jaar in Frankrijk drukker uitgevallen dan vorig jaar. Rond één uur stond er ongeveer 720 kilometer file, terwijl dat vorig jaar rond dit tijdstip 630 kilometer was.

Files op zwarte zaterdag, 3 augustus 2013.
Files op zwarte zaterdag, 3 augustus 2013. EPA / Guillaume

De ‘donkergrijze’ zaterdag is dit jaar in Frankrijk drukker uitgevallen dan vorig jaar. Rond één uur stond er ongeveer 720 kilometer file, terwijl dat vorig jaar rond dit tijdstip 630 kilometer was, aldus een woordvoerder van de ANWB tegenover persbureau Novum.

De drukte van vandaag is daarmee bijna te vergelijken met de drukte op de wegen van zwarte zaterdag vorige week, de jaarlijkse dag van topdrukte op vakantiewegen. Op het hoogtepunt stond toen 805 kilometer file in Frankrijk, tegenover 765 kilometer een jaar eerder. Met name in Frankrijk is het op zwarte zaterdag druk omdat veel Fransen dan op vakantie gaan of juist terugkomen. Ze moeten de snelweg dan ook nog delen met de vele toeristen.

In Frankrijk staan al sinds vanochtend vroeg lange files. Vooral op de Autoroute du Soleil richting Orange staat het verkeer over tientallen kilometers vast. In het westen loopt het vast bij de tolstations op de A10 van Parijs naar Bordeaux.

Ook buiten Frankrijk flinke drukte

In Italië is augustus traditioneel de vakantiemaand. Daardoor is het nu extreem druk in het noorden van het land. Naar Oostenrijk staat het verkeer vast bij Verona en van Milaan richting Rimini staan files bij Parma en Bologna. De Spaanse vakantiedrukte concentreert zich op wegen naar de kust.

De vertraging voor de Gotthardtunnel richting het noorden in Zwitserland is ongeveer een uur. Richting het zuiden valt de vertraging mee. De vertraging voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië is ook een uur. In Duitsland loopt het verkeer vooral vast in Beieren. In het noorden van Duitsland is er oponthoud door werkzaamheden tussen Hannover en Hamburg.

Rond de 400.000 Nederlanders vertrekken dit weekend naar hun buitenlandse vakantiebestemming, terwijl vele anderen weer terugkomen. In Zuid-Nederland beginnen de basisscholen maandag weer. De ANWB verwachtte daarom al ook dit weekend een topdrukte op de Europese wegen.