Ook minister Bussemaker tegen boycot Winterspelen in Sotsji

Ook minister Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, vindt dat de Winterspelen in het Russische Sotsji niet geboycot moeten worden vanwege de Russische wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Bussemaker vindt het beter om wel naar de Spelen te gaan en de kwestie daar aan de orde te stellen.

Olympische ringen bij het vliegveld Adler, vlakbij Sotsji, Rusland. De Olympische Winterspelen vinden daar van 7 tot 23 februari 2014 plaats.
Olympische ringen bij het vliegveld Adler, vlakbij Sotsji, Rusland. De Olympische Winterspelen vinden daar van 7 tot 23 februari 2014 plaats. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, vindt dat de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji niet geboycot moeten worden vanwege de Russische wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Bussemaker vindt het goed dat erover wordt gediscussieerd, maar vindt het beter om wel naar de Spelen te gaan en de kwestie daar aan de orde te stellen, zo zei ze vanochtend op Radio 1.

Volgens Bussemaker kunnen ook supporters en sporters zelf op een gepaste manier aangeven hoe ze over de kwestie denken. Als voorbeeld gaf Bussemaker tijdens de uitzending schaatster Ireen Wüst, die er eerder voor uitkwam biseksueel te zijn:

“Als zij daar nou ook nog eens een statement zou maken tot de supporters die daar zijn, misschien doe je dan wel meer dan wanneer je één keer een besluit neemt om niet te gaan.”

Bussemaker verwijst eveneens naar de Olympische Spelen in Peking, toen ze staatssecretaris van Sport was. Ook daar werd overwogen de Spelen te boycotten, maar in plaats daarvan ging Bussemaker erheen en werden de mensenrechten in dat land aan de orde gesteld.

Timmermans: ‘gaan en laten zien waar je voor staat’

Gisteren zei ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken al dat hij tegen een boycot is. Hij vindt net als Bussemaker dat Nederland beter kan “gaan en laten zien waar je voor staat”. Jezelf uitsluiten is niet het enige juiste antwoord, zo zei hij.

De ministers reageren op de consternatie die wereldwijd is ontstaan over de beperkte rechten van homoseksuelen in Rusland. Een betoog van de Britse komiek Stephen Fry werkte als katalysator in de roep om aandacht voor de benarde positie van de LGBT-gemeenschap in Rusland. Fry pleitte voor een boycot of zelfs verbod van de Spelen in Sotsji.

De Britse premier David Cameron sloot in een reactie vandaag eveneens een boycot van de Spelen uit. Volgens hem is het deelnemen aan de Spelen een betere manier om vooroordelen tegen homoseksuelen te bestrijden. De premier meldt op Twitter:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron 1/2 Thank you for your note @stephenfry. I share your deep concern about the abuse of gay people in Russia…
Twitter avatar David_Cameron David Cameron 2/2 @stephenfry However, I believe we can better challenge prejudice as we attend, rather than boycotting the Winter Olympics. DC

Eerder al sprak ook de Amerikaanse president Barack Obama zich uit tegen een boycot.