Obama geeft toe aan druk en hervormt NSA

President Barack Obama van de Verenigde Staten belooft de werkwijze van de National Security Agency (NSA) transparanter te maken. Dat maakte hij gisteren bekend op een persconferentie. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse president (impliciet) toegeeft aan de grote maatschappelijke onrust die over de NSA is ontstaan.

De NSA, bleek onlangs, verzamelt massaal telefoongegevens van zowel Amerikanen als niet-Amerikanen. Ook kan de dienst, volgens klokkenluider Edward Snowden, internetverkeer aftappen en op grote schaal e-mails lezen. Snowden heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland. Obama noemde Snowden „geen patriot”. Veel Amerikanen zien hem wel zo.

Obama verdedigde het programma van de NSA en zei dat geen telefoons worden afgeluisterd zonder rechterlijk bevel. Hij kan zich wel voorstellen dat mensen bezorgd zijn, zei hij. „Dat zou ik ook zijn, als ik niet in de regering had gezeten.”

De maatregelen die Obama wil doorvoeren, zijn nog vaag. Hij wil een externe raad van toezicht aanstellen, die de NSA toetst. Ook wil hij dat het Congres met wetten komt die de grenzen van de dienst scherper afbakenen. Maar belangrijker is dat Obama voor het eerst toegeeft aan maatschappelijke druk.

Verder wil de president de Patriot Act enigszins hervormen. Met deze wet, aangenomen na de aanslagen van 11 september 2001, kunnen geheime diensten gegevens van Amerikanen in de gaten houden. Zo mag de NSA sindsdien telefoongegevens van alle Amerikanen verzamelen, zoals lengte en locatie van gesprekken. Obama wil nu dat een speciale functionaris erop gaat toezien dat de privacy van burgers niet geschaad wordt.