Kruisje bij kruisbessen

Vorige week al een varkentje gewassen bij een gerecht van Marjoleine en daar een fraaie riesling bij geadviseerd. En nu scharrelt er weer zo’n beestje rond door haar receptuur. Nog een keer riesling? Zou probleemloos kunnen. Evenals een zacht-zwoele lichtkruidige viognier overigens. Vanwege de tijm en het vermoeden van zoet door de gebruikte vermout. Ik proefde van de week een heel sympathieke en bovenal aardig geprijsde: Beauvignac 2012 uit de Pays d’Oc. (€ 6,75; Léon Colaris)

Toch zet ik voor deze bereiding van varkensbuik met kruisbessensaus een kruisje bij sauvignon blanc. De kruisbessen gaven de doorslag en bovendien kan zo de ‘Bes boven bes’-gedachte uit het recept verder vervolmaakt worden. Geen andere wijn dan sauvignon blanc staat zich zo voor op zijn kruisbessen-karakteristiek. De soorten uit Touraine, Pouilly-Fumé en Sancerre vind ik in dit geval echter vaak wat te strak, te mineraal.

Dit karbonaadje kan wel een sauvignon blanc met wat meer vulling, rijpheid en zelfs een ‘vetje’ gebruiken. In McNaught & Walker 2012 White Ash Bluff uit Marlbourough, Nieuw-Zeeland vond ik die. Rijpe kruisbessen incluis. (€ 13,75; Astrid en Thérèse)