Kruisbesblanc

Vorige week al een varkentje gewassen bij een gerecht van Marjoleine de Vos en daar een fraaie riesling bij geadviseerd. En nu scharrelt er weer eentje rond. Nog een keer riesling? Zou probleemloos kunnen. Evenals een zacht-zwoele lichtkruidige viognier overigens. Vanwege de tijm en het vermoeden van zoet door de gebruikte vermout. Toch zet ik voor dit recept een kruisje bij sauvignon blanc. De kruisbessen gaven de doorslag. Geen andere wijn dan sauvignon blanc laat zich zo voorstaan op zijn kruisbessenkarakteristiek. De soorten uit Touraine, Pouilly-Fumé en Sancerre vind ik in dit geval echter wat te strak, te mineraal. Dit karbonaadje kan wel een sauvignon blanc met wat meer vulling, rijpheid en zelfs een ‘vetje’ gebruiken. In McNaught & Walker 2012 White Ash Bluff uit Marlbourough, Nieuw-Zeeland vond ik die. Rijpe kruisbessen incluis.

13,75 euro, astridenthérèse.nl