Kijken: een kleine ‘verborgen parel’ in NYC vol met cd’s en cassettebandjes

The Birdman, zo noemt de 70-jarige eigenaar van een winkeltje genaamd Rainbow Music in New York City zichzelf. Zijn kleine pand staat volledig volgepakt met cd’s, cassettebandjes en videobanden. Een ‘verborgen parel’ voor de vaste klanten, die een hevige strijd levert om te blijven bestaan.

The Birdman, zo noemt de 70-jarige eigenaar van een winkeltje genaamd Rainbow Music in de East Village van New York City zichzelf. Zijn kleine pand staat volledig volgepakt met cd’s, cassettebandjes, videobanden en stripboeken. Een ‘verborgen parel’ voor de vaste klanten volgens de filmmaker die hem portretteerde.

De zwakke economie en het snel groeiende aanbod van muziek online maken dat het een worsteling is om de zaak draaiende te houden, maar The Birdman is niet voor een gat te vangen. Omringd door filialen van Starbucks en Subway verkoopt hij van alles, maar vooral muziek, omdat hij geeft om zijn klanten, zo staat op een briefje in de etalage dat The Birdman zelf met de hand schreef:

“Kom binnen bij Rainbow Music, heb het naar uw zin en ontspan met ons. Wij zijn eigenaar van een winkel die om u geeft. Wij willen dat u goede muziek heeft, zodat u terugkomt naar de winkel. We willen uw geld, maar we willen ook altijd dat u blij bent met uw muziek. Wij hebben deze zaak voor uw geluk. Wij doen ons uiterste best voor u in deze moeilijke tijden, altijd.”

‘De catalogus zit in mijn hoofd’

In de winkel komt een chaos van cd-en VHS-hoesjes de klant tegemoet, maar de eigenaar weet precies waar alles is. “Mensen die niet te bang zijn om binnen te komen kopen meestal een boel spullen van me. Ik gebruik geen computer of mobiele telefoon. Maar ik weet precies wat ik wel en niet heb.”

Als jongeman was hij succesvol op de aandelenmarkt en verdiende een hoop geld. Sinds dertien jaar doet hij weer zaken, en wel in dit kleine muziekbolwerk in NYC. Luister naar de verhalen van The Birdman, die de crisis snoeihard heeft zien toeslaan in zijn omgeving, waaronder in zijn winkel. “Ik heb geen idee hoelang de winkel er nog is, of hoelang ik er nog ben. In het leven weet je het nooit.”

The Birdman from Jessie Auritt on Vimeo.