Kan KPN zelfstandig blijven? 3 scenario’s voor een overnamestrijd

Kan KPN zich nog ontworstelen aan Carlos Slim nu hij een bod heeft gedaan op alle aandelen van het Nederlandse telecombedrijf?

Illustratie Hajo

Hij is een van de rijkste mannen ter wereld, houdt van Cubaanse sigaren en Europese kunst, en is grootaandeelhouder van de New York Times. En nadat zijn bedrijf América Móvil gisteren meldde dat er een bod op telecombedrijf KPN wordt voorbereid, is het de vraag of Carlos Slim over enkele weken in Nederland valt te bewonderen. Komt Slim opdagen bij een bijzondere aandeelhoudersvergadering van KPN waar de toekomst van het bedrijf wordt besproken?

Dat recht heeft hij in ieder geval wel. Sinds het voorjaar van 2012 heeft de 73-jarige Mexicaanse ondernemer belangstelling voor het Nederlandse telecombedrijf KPN. Het bedrijf van Slim, América Móvil, kocht in de zomer van 2012 een belang van 30 procent in KPN. Daar was een investering van dik 3 miljard euro mee gemoeid. En dat is zelfs voor iemand als Slim veel geld.

Waarom Slim zoveel in KPN investeerde en wat hij eigenlijk precies met het bedrijf wil, is onduidelijk. Vast staat dat zijn investering slecht heeft gerendeerd. De koers van het aandeel KPN heeft na de investering van Slim een vrije val gemaakt.

Vrijdagochtend maakte América Móvil bekend dat het bedrijf van plan is om een bod te doen op alle aandelen KPN. Dat betekent dat Carlos Slim nog eens 7,2 miljard euro wil neertellen voor het Nederlandse telecombedrijf.

Waarom doet Slim dit? Hoe zal KPN reageren op dit bod? Een wat betekent dit voor de positie van KPN-topman Eelco Blok? Vragen zijn er legio maar het is nog wachten op de antwoorden. Komt KPN echt in Mexicaanse handen? Of heeft Carlos Slim andere intenties? Komt er nog een biedingsstrijd rond KPN of verdwijnt straks het eerste echte Nederlandse volksaandeel via de achterdeur van de beurs. Drie scenario’s voor de toekomst van KPN.

1América Móvil wil meer geld voor E-Plus.

Op 23 juli maakte KPN bekend dat met het Spaanse Telefónica een overeenkomst is gesloten over de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus. Telefónica betaalt 5 miljard euro in contanten en daarnaast krijgt KPN een belang van 17 procent in het nieuwe Telefónica Duitsland. De totale verkoopwaarde wordt geschat op ruim 8 miljard. Wat Carlos Slim van deze transactie vindt is niet duidelijk. América Móvil, dat twee leden in de raad van commissarissen van KPN heeft, beraadt zich formeel op het bod. Dat stilzwijgen in combinatie met het bod op heel KPN suggereert volgens sommige analisten dat Slim de prijs voor E-Plus te laag vindt. Het is de vraag of er een ander telecombedrijf bereid is om meer te bieden. Eerdere pogingen van KPN om E-Plus en de Belgische dochter Base te verkopen zijn mislukt. Als Telefónica meer wil betalen voor E-Plus, kan Slim zijn bod intrekken en kan KPN zelfstandig blijven.

2América Móvil wil de verkoop van E-Plus blokkeren.

América Móvil wil groeien maar heeft zo’n sterke positie in Mexico dat het bedrijf daar geen mogelijkheden meer ziet. KPN is interessant omdat het een sterke positie heeft in drie Europese landen: België, Duitsland en Nederland. Daar komt bij dat Slim ook een belang heeft in het Oostenrijkse telecombedrijf Telekom Austria. Mocht zijn bod op KPN slagen dan heeft Slim posities in vier Europese telecommarkten. En dat is van strategisch grote waarde met het oog op een verdere consolidatie van de Europese telecomsector waar veel analisten op rekenen. Zo woedde er onlangs een biedingsstrijd rond het bedrijf Kabel Deutschland die werd gewonnen door het Britse telecombedrijf Vodafone. In dit scenario is E-Plus, dat een sterke positie heeft op de grote Duitse telecommarkt, van cruciaal belang voor Carlos Slim. Verkoop van E-Plus past dan ook niet in dit scenario. Het zou wel betekenen dat Slim lijnrecht tegenover de leiding van KPN komt te staan die immers de verkoop van E-Plus heeft geïnitieerd. In dat geval zal het bod van América Móvil als vijandig worden beschouwd. Een bod kan worden geblokkeerd door de Stichting Preferente Aandelen B KPN. Deze stichting is opgericht bij de beursgang van KPN in 1994 en kan KPN beschermen tegen een vijandige overname door de uitgifte van speciale aandelen. Dat kan alleen als de belangen van KPN, haar klanten en haar medewerkers door een bod worden geschaad.

3Telefónica doet een tegenbod op heel KPN.

Het Spaanse Telefónica en KPN hebben een verleden. In 2000 waren bedrijven in gesprek over een fusie. Die strandde uiteindelijk op politieke problemen. In die tijd – KPN werd in 1994 naar de beurs gebracht – hadden voormalige staatsbedrijven nog altijd grote macht op de nationale telecommarkt. Mocht Carlos Slim de verkoop van E-Plus aan Telefónica blokkeren, dan zou er een strijd kunnen ontstaan tussen de Spaanse en Mexicaanse telecombedrijven met KPN als inzet. Het Spaanse Telefónica heeft net als América Móvil een sterke positie in Latijns Amerika en kent de kracht van Carlos Slim als geen ander. Een dergelijke strijd zal de prijs voor KPN zeker opdrijven, maar tegelijkertijd ook het definitieve einde betekenen van de zelfstandigheid van KPN.