Kamagurka, Hundertwasser, slavernij

Vooruitblik op de kunst van dit weekeinde en daarna; een recensieoverzicht van vijf lopende kunstzaken.

Wereld Cinema

De vierde editie van het festival World Cinema Amsterdam wordt t/m 17 augustus gehouden in Rialto en De Balie. Dat betekent vooral onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Acht films dingen mee naar de World Cinema Amsterdam Jury Award, onder meer Le Passé van Asghar Farhadi, en Gloria van Sebastián Lelio. Er is ook een publieksprijs. Een speciaal programma is gewijd aan slavernij, wegens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland 150 jaar geleden, op 16 en 18 aug. Daarnaast is er een programma over Jamaica. Ook worden er films in de open lucht vertoond, op het Marie Heinekenplein (14-17 aug) en in het Vondelpark Openluchttheater (10 aug). Gefeest wordt er op 10, 16 en 17 augustus in Rialto.

t/m 17 augustus, Amsterdam. Inl: worldcinemaamsterdam.nl

Parade Amsterdam

Na een zeer succesvolle editie in Utrecht, mede door het weer de best bezochte editie in deze stad ooit, is rondreizend theaterfestival De Parade nu aangekomen bij het eindstation: Amsterdam. Ook hier tussen 9 en 25 augustus weer allerlei nieuwe premières zoals Kamagurka’s SPROOK (elke avond anders), een absurdistisch sprookje voor volwassen. Theatergroep WAK speelt Man met de Hamer in een zelfgebouwde anti-fabriek. En Eva Posthuma de Boer staat op De Parade met de variétéshow Parade Chantant! met gastacteurs Viggo Waas, F. Starik, Frank Lammers, Wimie Wilhelm en Ellen ten Damme. ’s Middags is er de Kinderparade, met voorstellingen , met knutselen in Atelier Villa Lila en meezingen met kinderband Peer de graafmachine.

t/m 25 augustus, Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl: deparade.nl

Noorderzon

Performance Art Festival in en rond het Groningse Noorderplantsoen dat sinds 1991 naar de grenzen van het theater zoekt. Uit Japan komt het gezelschap Miss Revolutionary Idol Berserker, voor het eerst in Europa te zien met een spectaculair concert dat het publiek ook een nat pak belooft.

De Argentijnse theatermaker Fernando Rubio laat een bed drijven in een plantsoenvijver, waar voor een persoon een voorstelling wordt gespeeld, Alles aan mijn zijde.

Er staan traditiegetrouw veel internationale acts geprogrammeerd, maar ook Nederlandse dansers, muzikanten, schrijvers, theatermakers komen naar Groningen. Met o.a. Tryater, De Noordelingen en Stichting Wolf.

15 t/m 25 augustus. Noorderplantsoen, Groningen. Inl: noorderzon.nl

Hundertwasser

Het Cobra Museum werkt mee aan een herwaardering van het oeuvre van de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser (1928- 2000), lang weggezet als maker van moderne kleurrijke kitsch, zoals het Kunsthaus Wien en het Hundertwasser Haus, ook in Wenen. Deze tentoonstelling, overgenomen uit het Belvédère Museum in Wenen, concentreert zich op Hundertwassers vroege werk, en laat ook kunst zien van bevriende of door hem beïnvloede tijdgenoten, onder wie Dubuffet, Fontana, Yves Klein, Constant en Corneille. Ook is er werk uit Japan te zien, waar Hundertwasser in de jaren vijftig het zenboeddhisme bestudeerde.

Tentoonstelling: ‘Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos’. T/m 5 jan. in het Cobra Museum, Amstelveen. Inl: cobra-museum.nl