‘Je hoeft niet alles te kunnen’

Heleen Dura - van Oord (41) is zakenvrouw van het jaar 2013. Ze is medeoprichter van digitaal marketingbedrijf DQ&A.

Foto Maurice Boyer

Ondernemen

„Ik kom uit een ondernemersfamilie, mijn vader gaf me de adviezen: ‘Doorzetten waar anderen opgeven’ en ‘Als het makkelijk zou zijn, dan zou iedereen het doen’. Ik begon mijn onderneming in een moeilijke tijd, de internetbubbel was net gebarsten en onze eerste klant ging failliet. Ik heb toen vaak aan zijn woorden moeten denken. Je moet slikken, herpakken en doorgaan. En de wetenschap: als het niet lukt, kun je altijd nog terug in loondienst.”

Ongeduld

„Toen ik net twintig was, woonde ik twee jaar op de Antillen. Het tempo ligt lager daar, ik vond het shocking dat mensen niet kwamen opdagen omdat het bijvoorbeeld regende. Daardoor ben ik juist wél een tandje harder gaan lopen, ik besefte dat je met dat hele relaxte niet veel bereikt. Geduld is geen eigenschap van mij. Ik moet vaak mensen meekrijgen met mijn ideeën, dat duurt langer dan ik soms hoop. Dan moet ik een pas op de plaats maken.”

Bewustwording

„Het is een misvatting dat je alles moet kunnen. Ik word heel ongelukkig van praktische uitwerking, zoals juridische en fiscale zaken en personeelsbeleid. Ik heb een hekel aan administratie, het leidt af van wat ik wil doen. Mijn hart ligt er niet en ik ben er geen ster in. Daar moet je eerlijk in durven zijn en het iemand anders laten doen. Het is veel krachtiger om te erkennen waar je talenten wel en niet liggen. Dat vond ik heel bevrijdend.”

Motivatie

„Ik krijg een kick van een gesloten deal of een klant tevreden houden. Ik ben iemand die graag verbindt, daar word ik gelukkig van. Een goed netwerk opent deuren, enthousiasme is daarin belangrijk. Het mooie van ondernemen is de vrijheid. End of the day ben je regisseur van je eigen leven. Maar je moet niet in slaap vallen, dan word je links en rechts ingehaald. Celebrate your moments, maar schakel vervolgens door: op naar het volgende moment.”

Moeder

„Ik heb net mijn tweede kind gekregen, Hugo. Groots geluk. Zwanger raken was voor mij geen vanzelfsprekendheid. Kinderen neem je niet. Wie dat zegt, is bij mij echt aan het verkeerde adres. Kinderen waren een hartewens van me, maar ik kreeg heel vaak de vraag waarom ik geen kinderen wilde. Dat zijn zulke onhandige vragen, heel kwetsend en onnadenkend. Mensen weten niet wat voor jarenlange ellende eraan vooraf kan zijn gegaan.”

Ontspanning

„Ik sport minimaal drie keer per week. Ik roei op zee, doe aan bootcamp en heb een personal trainer voor mijn eigen gym thuis. Het is een fijne manier om je goed te voelen voor jezelf. Ik word daarin ook aangestoken door mijn man, die lang in de Verenigde Staten heeft gewoond. Daar is sporten heel belangrijk. Eén keer per week trainen we samen, dan gaan we boksen. Kunnen we lekker afreageren op elkaar. Dat is voor ons een heilig momentje.”

Goed doen

„DQ&A blijft mijn hoofdactiviteit. Maar ik ontwikkel steeds meer interesse in ondernemerschap waarmee je op sociaal of cultureel opzicht het leven beter maakt. Ik bewonder bijvoorbeeld Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus, die samen met Adidas een schoen ontwerpt voor de derde wereld. Of een app als Thuisafgehaald, waarmee je maaltijden deelt met buurtgenoten. Onbekende gezichten in de straat herken ik nu en kan ik groeten.”