ING belooft terugkeer Nationale Nederlanden

Aegon en Delta Lloyd presenteerden matige cijfers. Beleggers zijn blij met de terugkeer van Nationale Nederlanden.

Nog even, en beleggers op het Damrak hebben weer wat te kiezen als het om verzekeraars gaat. Momenteel is het aanbod karig; het is Delta Lloyd of Aegon. En na de matige cijfers die beide bedrijven deze week presenteerden, zijn alternatieven welkom

Maar bij de presentatie van de halfjaarcijfers woensdag zei ING-topman Jan Hommen dat de Europese verzekeringstak volgend jaar naar de beurs gaat. En met een beetje geluk doet Jeroen Dijsselbloem ook de in 2008 genationaliseerde verzekeraar ASR ook in de verkoop.

Zo zou beleggend Nederland over niet onafzienbare tijd zomaar weer geld kunnen steken in vier beursgenoteerde verzekeraars. „Straks is er weer echt een verzekeringsmarkt om te volgen”, zegt analist Jacoline Overdevest van Theodoor Gilissen.

De beursgang van de Europese verzekeringspoot van ING, waartoe ook Nationale Nederlanden behoort, zat er al even aan te komen. Het was een van de eisen die de Europese Commissie in 2008 aan ING stelde, toen zij door de Nederlandse staat gered moest worden. Maar het moment waarop was nog ongewis. Dat is nu duidelijk: voorjaar 2014.

De volgende hamvraag is wat de beursgang ING zal opleveren. Duidelijk is dat ING de verzekeringstak tegen een fikse korting naar de beurs zal moeten brengen. Beleggers staan niet in de rij.

Analist Lemer Salah van SNS Securities vermoedt dat ING maximaal 6 miljard euro zou kunnen ophalen. Dat zou een korting op de boekwaarde van 30 procent betekenen. Een stevige discount, maar nog altijd beter dan concurrent Aegon. Dat wordt momenteel tegen een korting van 50 procent verhandeld.

Wat de Nationale Nederlanden (12.000 FTE’s, 15 miljoen klanten) onaantrekkelijk maakt, zijn dezelfde zaken die Aegon en Delta Lloyd parten spelen. De rente is laag, wat het moeilijk maakt aan om aan toekomstige verplichtingen te voldoen. Op andere markten, zoals schadeverzekeringen, is nauwelijks nog groei, met name in Nederland.

ING leunt net als Delta Lloyd zwaar op de Nederlandse markt. Met België en Luxemburg erbij gaat het om 80 procent van de activiteiten. De verkoop van verzekeringen in de Benelux daalde vorig kwartaal met 64 procent, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De woekerpolisaffaire (verzekeraars hebben in de jaren negentig klanten massaal verzekeringen verkocht tegen veel te hoge en vaak verborgen kosten) ettert nog steeds na. Niet alleen in de vorm van rechtszaken van gedupeerden. Klanten denken nu wel twee keer na voordat ze een polis afsluiten.

Het verschil met Aegon zit hem volgens Salah vooral in het feit dat ING betere groeimogelijkheden heeft in Oost-Europa, een markt waar ook Aegon actief is. Delta Lloyd is in zijn ogen een puur op Nederland gerichte speler en heeft daarom „geen groeimogelijkheden”.

Gunstig voor ING is verder het uitstel dat het concern heeft uitonderhandeld met Brussel over het moment waarop de verzekeringstak moet worden afgestoten. Oorspronkelijk was dat eind dit jaar, maar nu is dat 2018. Door dit uitstel is ING niet langer meer een forced seller – en kan het een betere prijs voor de Europese verzekeringstak bedingen.

Vanwege de moeilijke Europese situatie zullen beleggers vermoedelijk wel minder enthousiast zijn dan bij de beursgang van de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten deze zomer. Daar steeg de beurskoers na de emissie met ruim 50 procent.

Maar verder is het aannemelijk dat de beursgang langs dezelfde lijnen zal verlopen. ING zal vermoedelijk in eerste instantie slechts een deel van de aandelen aanbieden, tegen een redelijke startprijs. In de hoop dat het klimaat daarna aantrekt en het restant tegen een betere prijs kan worden verkocht.