Hulp bij cocktails

kiest vijf blenders: ideaal voor cocktails en smoothies.

KitchenAid Artisan Fijne set, motorvermogen is weliswaar de helft van sommige concurrenten, maar blijkt toch ruim toereikend.13 kleuren. 550 watt , glazen beker 1,5 liter (inclusief een kleine extra mengbeker van kunststof), 229 euro
KitchenAid Artisan Fijne set, motorvermogen is weliswaar de helft van sommige concurrenten, maar blijkt toch ruim toereikend.13 kleuren. 550 watt , glazen beker 1,5 liter (inclusief een kleine extra mengbeker van kunststof), 229 euro

Met zijn voorkeur voor zacht fruit is de blender een typisch zomerattribuut. Uitgerekend het bederfelijkste fruit – bananen, aardbeien en ander rood zomerfruit – zijn ideale smoothiekandidaten. Hij is dus alleen al z’n geld waard omdat ’ie de fruitschaal in een keer leegt. Ten opzichte van een sapcentrifuge of slow juicer heeft de blender het grote voordeel dat de vrucht met pulp en al geconsumeerd wordt: wie een geschilde sinaasappel en twee ijsblokjes in de blender mikt, heeft in een oogwenk een glas koude jus d’orange. De blender is overigens allerminst een geheelonthouder: van fruit, drank en ijsblokjes brouwt hij de lekkerste cocktails.

De blender is een one trick pony die bestaat uit een motorhuis met een beker erop. De motor drijft een messenkruis aan dat onderin de beker draait. Blenders zijn er al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, maar door hun beperkte inzetbaarheid zijn ze ingehaald door multifunctionele keukenrobots. Dankzij de populariteit van smoothies staan blenders weer op het verlanglijstje van foodies, al zullen veel bezitters van een keukenmachine erop neerkijken: wat een blender kan, kan een keukenmachine immers ook, misschien op het vermalen van ijsblokjes na.

Er zijn al blenders van een paar tientjes, maar de apparaten op deze pagina hebben genoeg gewicht en vermogen om het zware werk aan te kunnen. Wie al eens een half pond ijsblokjes in een blender heeft vermorzeld, weet dat die krachten – zowel middelpuntvliedend als akoestisch – niet gering zijn.

Blenders hebben steeds krachtiger motoren gekregen. Toch lijkt de snelheid waarmee een blender een smoothie produceert evenzeer afhankelijk van de vorm van de kom en de messen. De meeste fabrikanten gebruiken een ster van gevouwen mesjes om het snijvlak te vergroten, soms zijn er combinaties met getande mesjes. In blenderkommen met een smalle voet is vaak te weinig ruimte om de verpulping op gang te brengen, zodat er tussentijds nog in de massa gepord of vloeistof toegevoegd moet worden. Vooraf het fruit kleiner snijden helpt natuurlijk ook, maar daar hebben we geen machine voor aangeschaft. Het is tenslotte vakantie.

Een videotest van de getoonde blenders is te zien op nrc.nl/koken