Grootste Mayafries

De Italiaanse archeoloog Francisco Estrada-Belli en een team van Boston University stuitten tijdens opgravingen in de bedolven Mayastad Holmul, in Petén (het noorden van Guatemala), op dit indrukwekkende tafereel. Zij groeven een tunnel uit die plunderaars hadden aangelegd aan de voet van een tempel en vonden een gigantisch fries met reliëfs in stucwerk. Het is 80 meter breed en 2 meter hoog en daarmee het grootste Mayafries dat ooit is gevonden. Een hoek die dicht aan de oppervlakte lag is enigszins beschadigd, maar voor de rest is het fries puntgaaf. Hoewel de oorspronkelijke kleuren zijn verbleekt, zijn er nog resten rode, blauwe, groene en gele verf zichtbaar. Hier zien we een vorstelijk personage die schrijlings op het hoofd van een berggeest zit. Het fries dateert uit ongeveer 590, de Klassieke Periode van de Mayacultuur, toen in het heuvelland van Yucatán (nu Mexico) en aangrenzend Petén tientallen stadstaten lagen, met tempelpiramides, paleizen en marktpleinen.
De Italiaanse archeoloog Francisco Estrada-Belli en een team van Boston University stuitten tijdens opgravingen in de bedolven Mayastad Holmul, in Petén (het noorden van Guatemala), op dit indrukwekkende tafereel. Zij groeven een tunnel uit die plunderaars hadden aangelegd aan de voet van een tempel en vonden een gigantisch fries met reliëfs in stucwerk. Het is 80 meter breed en 2 meter hoog en daarmee het grootste Mayafries dat ooit is gevonden. Een hoek die dicht aan de oppervlakte lag is enigszins beschadigd, maar voor de rest is het fries puntgaaf. Hoewel de oorspronkelijke kleuren zijn verbleekt, zijn er nog resten rode, blauwe, groene en gele verf zichtbaar. Hier zien we een vorstelijk personage die schrijlings op het hoofd van een berggeest zit. Het fries dateert uit ongeveer 590, de Klassieke Periode van de Mayacultuur, toen in het heuvelland van Yucatán (nu Mexico) en aangrenzend Petén tientallen stadstaten lagen, met tempelpiramides, paleizen en marktpleinen.