Grondlegger kweekvlees teleurgesteld in collega

Met veel bombarie werd maandag de eerste hamburger gepresenteerd die volledig bestaat uit gekweekt vlees. De burger kwam uit het lab van de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post. Reden voor een feestje onder kweekvleesonderzoekers, zou je zeggen. Maar de grondlegger van het kweekvleesonderzoek in Nederland, Willem van Eelen, voelt zich door Post gepasseerd.

Van Eelen is nu 90 jaar. Al sinds de jaren vijftig droomt hij over het kweken van vlees buiten het lichaam van dieren. In 2004 kreeg hij het ministerie van Economische Zaken zover dat het enkele miljoenen euro’s in zijn onderzoek investeerde. Van het geld werd een consortium opgericht met onder meer drie universiteiten. Ook Post werkte voor dat consortium, totdat het geld in 2009 opraakte. Hij ging alleen verder en trok een anonieme investeerder aan, Google-oprichter Sergey Brin, zo bleek maandag.

„Binnen het consortium hadden wij beloofd om samen te werken en om alles samen te delen”, zegt Van Eelen nu. „Maar hij heeft zijn financier nooit verteld van ons bestaan, of omgekeerd.” Van Eelen is bezig een octrooi aan te vragen op het produceren van kweekvlees. Binnenkort wil hij met Post om de tafel gaan zitten om de zaak uit te te praten.