Explosief gevonden in Belgische treinwagon

Bij het station van het Belgische Leuven is gisteren een explosief aangetroffen in een geparkeerde treinwagon. Dat melden Belgische media. De kleine bom werd onschadelijk gemaakt door de explosievenopruimingsdienst.

Het explosief werd gistermiddag gevonden door een schoonmaakploeg. Onder een bank in de trein vonden ze een doosje met daarop een doodshoofd, daarin zat wat eruitzag als een bom, met bedrading en klok, zo schrijft de Belgische krant De Morgen. Daarop werd de explosievenopruimingsdienst ingeroepen en werd het treinverkeer rond Leuven enkele uren stilgelegd.

Later bleek het geen loos alarm te zijn, maar om een echte zelfgemaakte kleine bom te gaan. Commandant Nollet, interventie-officier van de Belgische Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) zegt tegen de krant dat nog niet duidelijk is hoe gevaarlijk de bom was:

“In welke mate de lading schade kon aanrichten moet detailonderzoek uitwijzen in de loop van de volgende weken. Alles wijst voorlopig op een geïmproviseerd explosief, het werk van doe-het-zelvers. Vanuit technisch oogpunt leek alles redelijk artisanaal samengesteld. Ik denk niet dat zo’n klein tuig de wagon zou opblazen. Maar, had het gewerkt, dan had ik toch niet graag op die bank gezeten.”

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft de vondst van een “zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom” bevestigd.

In België zijn sinds deze week extra veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met een verhoogde terreurdreiging. Vooral het internationale treinverkeer en de hogesnelheidstreinen worden extra gecontroleerd.